Jatkuvatko taistelut Gazan kaistalla huomenna? YK: "Katastrofi maailman silmien alla"

Hamas ja Israel vapauttivat panttivankeja 3:21
Katso myös: Näin Israelissa ja Länsirannalla otettiin vastaan vapautettuja vankeja.

Neuvotteluja välittävä Qatar kertoi tavoittelevansa kestävää aselepoa. Israelilaismedian mukaan Israel ei halua jatkaa aselepoa sunnuntaita pidemmälle.

Gazan alueen tilapäinen verrattain rauhallinen aika oli keskiviikkona käymässä vähiin, kun aselevon kuudes ja samalla viimeinen päivä oli kääntymässä iltaan. Jos sopua jatkosta ei saada, taistelujen odotettiin jatkuvan torstaina.

Israelin ja Hamasin välinen nelipäiväinen aselepo alkoi perjantaiaamuna, ja sen oli alun perin määrä päättyä tiistaina. Maanantaina kerrottiin Israelin ja Hamasin sopineen aselevon jatkamisesta kahdella päivällä vastineeksi uusista vankienvaihdoista.

Neuvotteluja välittävä Qatar kertoi keskiviikkona, että keskusteluja aselevon jatkamisesta käytiin koko ajan. Samalla yritettiin myös luoda pohjaa kestävämmälle aselevolle.

– Tavoitteenamme ja toiveenamme on saavuttaa kestävä aselepo, jonka pohjalta voidaan jatkaa neuvotteluihin tämän sodan päättämiseksi, kertoi Qatarin ulkoministeriön edustaja Majed al-Ansari Dohassa.

Pidemmän aselevon syntyminen näytti kuitenkin epätodennäköiseltä. Israelin kantana on koko ajan ollut, että aselepo on vain väliaikainen ratkaisu, jotta panttivankeja saadaan vapautettua, minkä jälkeen sotaa Hamasin tuhoamiseksi jatketaan.

Israelilaislehti Haaretzin virkamieslähteistä hankkiman tiedon mukaan Israelin tiukkana kantana neuvotteluissa on ollut, ettei aselepoa jatketa sunnuntaita pidemmälle. Näin ollen sen enimmäispituudeksi tulisi 10 vuorokautta.

Myös Hamasin kerrottiin olevan halukas jatkamaan aselepoa vielä neljällä päivällä.

Hamas: Venäjän kansalaisia vapaaksi

Edellisten päivien tapaan Hamasin oli määrä keskiviikkonakin vapauttaa panttivankeja, mihin Israelin oli tarkoitus vastata vapauttamalla palestiinalaisvankeja.

Gazan kaistalla pidetään tiettävästi edelleen yli 150:tä panttivankia, jotka siepattiin palestiinalaisjärjestöjen 7. lokakuuta Israeliin tekemässä hyökkäyksessä. Alun perin panttivankeja oli Israelin mukaan yli 240.

Keskiviikkoon mennessä Gazan kaistalta oli vapautettu 60 israelilaista, 20 thaimaalaista ja yksi filippiiniläinen panttivanki. Israel puolestaan oli vapauttanut 180 palestiinalaisvankia, jotka ovat naisia tai alaikäisiä.

Hamas kertoi aikovansa vapauttaa keskiviikkona sellaisia panttivankeja, joilla on Venäjän kansalaisuus. Äärijärjestö kuvasi elettään kunnianosoitukseksi Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

"Katastrofi maailman silmien alla"

Tulitaukoa on pidetty elintärkeänä humanitaarisille avustuskuljetuksille Gazaan. YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan Gazan tilanne on katastrofaalinen ja väestöä uhkaa nälänhätä.

Arvioiden mukaan yli puolet Gazan väestöstä, noin 1,7 miljoonaa ihmistä, on joutunut jättämään kotinsa sodan vuoksi.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres muistutti keskiviikkona, että Gazassa on käynnissä valtava humanitaarinen katastrofi maailman silmien alla.

– Tiiviitä neuvotteluita käydään aselevon pitkittämiseksi, mitä voimakkaasti kannatamme, mutta uskoaksemme tarvitsemme todellisen humanitaarisen aselevon, Guterres sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Guterres muistutti, että arviolta 45 prosenttia Gazan kaistan taloista on tuhoutunut taisteluissa. Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuollut noin 15 000 ihmistä. Lukua ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Hamasin ja muiden palestiinalaisten äärijärjestöjen hyökkäyksessä Israeliin kuoli Israelin mukaan noin 1 200 ihmistä, pääosin siviilejä. 

 

Lue myös:

    Uusimmat