Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 29. marraskuuta 2023

Hamas ja Israel vapauttivat panttivankeja 3:21
Näin Israelissa ja Länsirannalla otettiin vastaan vapautettuja vankeja.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 29. marraskuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Israelin hallitus on hyväksynyt sopimuksen väliaikaisesta aselevosta Gazassa
  • Israel on vapauttanut palestiinalaisvankejaan, ja Hamas on luovuttanut panttivankejaan Punaiselle Ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa lähes 15 000 (äärijärjestö Hamas 24.11.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

Torstain seuranta löytyy täältä

23.53: Vapautettujen panttivankien joukossa on kaksoiskansalaisia

Punainen Risti kertoi hieman ennen puoltayötä, että vapautettuja panttivankeja on yhteensä 16. 

Reutersin mukaan myöhään keskviiikkona vapautettujen panttivankien joukossa on myös kaksoiskansalaisia, mukaan lukien amerikkalaisia, saksalaisia ja hollantilaisia. 

Hamas kertoi aiemmin, että vapautetuista panttivangeista kymmenen on israelilaisia ja neljä thaimaalaista. 

Hamasin ja Israelin välisen aselevon on määrä päättyä huomenna. Suomen aikaan kellon lähestyessä puoltayötä, aselevon jatkumisesta ei ole varmaa tietoa. Neuvotteluja välittävä Qatar kertoi keskiviikkona, että keskusteluja aselevon jatkamisesta käytiin koko ajan. Samalla yritettiin myös luoda pohjaa kestävämmälle aselevolle.

23.20: Hamas valmis vapauttamaan kaikki israelilaissotilaat vastineeksi palestiinalaisvangeista

Gazassa äärijärjestö Hamas ilmoittaa olevansa valmis vapauttamaan kaikki panttivankeina pitämänsä israelilaissotilaat, jos Israel vapauttaa kaikki palestiinalaisvangit, kertovat Hamas-lähteet.

Israelin ja Hamasin välisen tulitauon Gazassa on määrä päättyä huomenna, jos sitä ei jatketa. Tulitauko on tänään ollut voimassa kuusi päivää.

23.14: Neljätoista panttivankia luovutettu Punaiselle Ristille

Yhteensä 14 panttivankia luovutettiin Gazassa Punaiselle Ristille myöhään keskiviikkona.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Hamas kertoo, että vapautetuista panttivangeista kymmenen on israelilaisia ja neljä thaimaalaista.

Israelin armeija kertoo, että vapautetut panttivangit ovat matkalla Gazasta Israeliin. 

Gazan Hamasin johtajien odotettiin vapauttavan vähintään 10 panttivankia Israelin kanssa tehdyn aseleposopimuksen ehtojen mukaisesti.

21.04: Reuters: Panttivankien luovutus on käynnissä Gazassa

Hamas on luovuttamassa lisää israelilaisia panttivankeja Gazassa, kertoi tulitaukopyrkimyksiin perehtynyt palestiinalaisvirkamies Reutersille keskiviikkona. 

Hamasin liittolainen Palestiinan islamilainen jihad PIJ kertoi aiemmin luovuttaneensa useita siviilivangkeja osana vaihtosopimusta, johon kuuluu myös Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisvankien vapauttaminen.

Gazan Hamasin hallitsijoiden odotettiin vapauttavan ainakin 10 panttivankia keskiviikkona tulitaukosopimuksen ehtojen mukaisesti.

Raportoitua luovutusta varjosti Gazan suurimman militanttiryhmän Hamasin vahvistamaton väite, jonka mukaan israelilaispanttivankien perhe olisi saanut surmansa Israelin aiemmissa pommituksissa.

19.42: Gazassa odotettiin tietoa aselevon mahdollisesta jatkumisesta 

Neuvotteluja välittävä Qatar kertoi tavoittelevansa kestävää aselepoa. Israelilaismedian mukaan Israel ei halua jatkaa aselepoa sunnuntaita pidemmälle.

Gazan alueen tilapäinen verrattain rauhallinen aika oli keskiviikkona käymässä vähiin, kun aselevon kuudes ja samalla viimeinen päivä oli kääntymässä iltaan. Jos sopua jatkosta ei saada, taistelujen odotettiin jatkuvan torstaina.

Israelin ja Hamasin välinen nelipäiväinen aselepo alkoi perjantaiaamuna, ja sen oli alun perin määrä päättyä tiistaina. Maanantaina kerrottiin Israelin ja Hamasin sopineen aselevon jatkamisesta kahdella päivällä vastineeksi uusista vankienvaihdoista.

Neuvotteluja välittävä Qatar kertoi keskiviikkona, että keskusteluja aselevon jatkamisesta käytiin koko ajan. Samalla yritettiin myös luoda pohjaa kestävämmälle aselevolle.

– Tavoitteenamme ja toiveenamme on saavuttaa kestävä aselepo, jonka pohjalta voidaan jatkaa neuvotteluihin tämän sodan päättämiseksi, kertoi Qatarin ulkoministeriön edustaja Majed al-Ansari Dohassa.

18.33: Guterres: Gazan asukkaat ovat valtavan humanitaarisen katastrofin keskellä

Gazan asukkaat ovat valtavan humanitaarisen katastrofin keskellä koko maailman silmien edessä, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres keskiviikkona.

– Tiiviitä neuvotteluita käydään aselevon pitkittämiseksi, mitä voimakkaasti kannatamme, mutta uskoaksemme tarvitsemme todellisen humanitaarisen aselevon, Guterres sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Nykyinen aselepo päättyy torstaina, jos siihen ei saada neuvotelluksi jatkoa. 

Neuvotteluita välittävän Qatarin mukaan niissä tehdään koko ajan töitä "kestävän" aselevon saamiseksi aikaan.

Guterres muistutti, että arviolta 45 prosenttia Gazan kaistan taloista on tuhoutunut taisteluissa. Gazaa hallitsevan Hamas-äärijärjestön mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuollut noin 15  000 ihmistä. Lukua ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

16.32: Saksan tiedustelu: Islamististen iskujen uhka on korkealla Gazan sodan vuoksi

Saksan kotimaantiedustelun johtaja varoitti keskiviikkona, että islamististen iskujen uhka on Gazan sodan vuoksi todellinen ja korkeampi kuin pitkään aikaan.

Thomas Haldenwang sanoi lausunnossaan, että verkossa liikkuvien kuvien tulva yhdistettynä valeuutisiin voi toimia pontimena radikalisoitumiseen.

Palestiinalaiset ja muslimit esitetään länsimaiden uhreina näissä sosiaalisen median viesteissä, joissa toisinaan on mukana myös antisemitististä sisältöä.

Haldenwangin mukaan ilmiötä voimistavat entisestään valtiolliset toimijat, jotka yrittävät hyötyä vallitsevasta mielialasta. Hän ei kuitenkaan lausunnossaan nimennyt näitä toimijoita.

Saksa on jo tehostanut juutalaisten ja juutalaisten instituutioiden suojelua Gazan sodan vuoksi. Samoin suurien yleisötilaisuuksien turvatoimia on tehostettu.

16.24: Hamas: Panttivankina ollut perhe kuollut Israelin pommituksissa, Israel tarkistaa väitettä

Hamasin aseistettu siipi ilmoitti keskiviikkona, että 10 kuukauden ikäinen lapsi Kfir Bibas, hänen 4-vuotias veljensä Ariel ja heidän äitinsä Shiri saivat surmansa Israelin aiemmissa Gazan kaistan pommituksissa.

CNN:n mukaan perhe siepattiin Nir Ozista, israelilaisesta kibbutsista, joka tuhoutui Hamasin taistelijoiden hyökättyä sinne 7. lokakuuta. Hamas surmasi tuona päivänä noin 1 200 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä, eri puolilla Etelä-Israelia. 

Hamasin uskotaan pitäneen Gazassa yli 200 panttivankia ennen Israelin kanssa neuvoteltuja vapautuksia

Israelin armeija sanoi tarkistavansa Hamasin väitteen. 

Reuters ei pystynyt välittömästi tarkistamaan väitettä riippumattomasti.

15.41: Kansainväliset mediat: Israelilla laaja sotilasoperaatio Länsirannalla, kaksi lasta kuollut

Palestiinalaisten terveysministeriö ilmoittaa, että kaksi lasta on kuollut Israelin armeijan tulituksessa Jeninin kaupungissa Länsirannalla. Aiheesta uutisoi muun muassa BBC.

Israelin armeija on tiistai-illasta lähtien toteuttanut Jeninin kaupungissa laajamittaista sotilasoperaatiota, aiheesta raportoi muun muassa brittilehti The Guardian ja yhdysvaltalaismedia CNN.

CNN:n haltuunsa saamalla videolla näkyy sotilasajoneuvoja kaupungin sisällä lähellä pakolaisleiriä ja raskaiden laukausten ääniä. 

Jeninin palestiinalaisen Punaisen Puolikuun yhdistyksen (PRCS) tiedottaja kertoi, että ainakin kolme ampumisissa haavoittunutta ihmistä evakuoitiin tiistaina. Hän myös sanoi Israelin joukkojen saartaneen tiistaina Jeninin kolme tärkeintä sairaalaa.

10.37: Hamas halukas jatkamaan tulitaukoa neljällä päivällä, kertoo AFP:n lähde

Äärijärjestö Hamas on halukas jatkamaan tulitaukoaan Israelin kanssa neljällä päivällä, kertoo äärijärjestölle läheinen nimetön lähde uutistoimisto AFP:lle.

Tällä hetkellä tulitauon on sovittu päättyvän huomisen puolella.

Hamas on kertonut voivansa jatkaa panttivankien vapautuksia nyt voimassa olevan tulitaukosopimuksen mukaisesti.

Päivittäisissä vankienvaihdoissa Israel on puolestaan vapauttanut palestiinalaisvankeja.

9.16: Israel saanut listan tänään vapautettavista panttivangeista

Israel on saanut äärijärjestö Hamasilta listan tänään vapautettavista panttivangeista, kertoo israelilaislehti Haaretz.

Vankienvaihto on toistaiseksi viimeinen, mutta osapuolten neuvotteluja välittävä Qatar kertoo yrittävänsä kätilöidä kestävämpää aselepoa.

–  Tavoitteemme ja toivomme on saavuttaa kestävä aselepo, jonka pohjalta voidaan jatkaa neuvotteluihin tämän sodan päättämiseksi, kertoi Qatarin ulkoministeriön edustaja Majed al-Ansari Dohassa.

6.18: Tulitauon kuudes päivä 

Tänään keskiviikkona on Israelin ja Hamasin välisen tulitauon kuudes päivä Gazassa.

Tulitauon aikana Hamas on vapauttanut 7. lokakuuta kaappaamiaan panttivankeja ja Israel palestiinalaisia vankeja.

Tulitauko voi nykyisen sopimuksen puitteissa kestää yhteensä kymmenen päivää, kertoo israelilaismedia Times of Israel.

Näin siinä tapauksessa, jos Hamas vapauttaa vähintään kymmenen panttivankia joka päivä ja Israel vapauttaa kolme palestiinalaisvankia jokaista vapautettua panttivankia kohti.

Oikaisu klo 9.14: Tänään on tulitauon kuudes päivä, eikä neljäs, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.

22.56:Kolmekymmentä palestiinalaista vapautettu Israelin vankiloista

Israelin vankeinhoitolaitos kertoi vapauttaneensa 30 palestiinalaista israelilaisista vankiloista myöhään tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseessä oli viides vaihto Gazan Hamas-järjestön kanssa tehdyn tulitaukosopimuksen mukaisesti.

Vankilaviranomainen kertoi lausunnossaan, että 30 palestiinalaista vapautettiin Oferin vankilasta Ramallahin lähellä miehitetyllä Länsirannalla ja Jerusalemissa sijaitsevasta pidätyskeskuksesta.

21.29: Palestiinalaisjärjestöt vapauttivat lisää panttivankeja Gazassa

Gazassa kymmenen israelilaista ja kaksi ulkomaista panttivankia on vapautettu, kertoi Israelin armeija viitaten Punaiselta Ristiltä saamiinsa tietoihin.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan äärijärjestö Hamasin ja Islamilainen Jihad -järjestön vapauttamat panttivangit ovat kaikki naisia.

Israelin on määrä vapauttaa vastineeksi 30 palestiinalaisvankia.

Israelin armeijan mukaan palestiinalaiset äärijärjestöt sieppasivat lokakuussa Israeliin tekemässään hyökkäyksessä yli 240 panttivankia.

19.45: Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan aselevon rikkomisesta
Israelin ja äärijärjestö Hamasin oli määrä jatkaa tiistaina vankienvaihtoa Gazassa samaan aikaan kun kumpikin osapuoli syytti toista viidettä päivää jatkuneen aselevon rikkomisesta.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä oleva toimittaja näki Israelin hyökkäysvaunun ampuvan kolme kertaa Gazan kaupungin lähellä alueen pohjoisosassa. Israelin asevoimien mukaan kyseessä olivat varoituslaukaukset, jotka ammuttiin, koska armeija epäili militanttien yrittävän lähestyä sotilaiden asemia.

Israelin asevoimien mukaan taas militantit olivat laukaisseet ainakin kolme räjähdettä Israelin joukkojen asemien lähellä Gazan pohjoisosassa.

– Yhdessä kohteessa terroristit avasivat myös tulen kohti joukkoja, jotka vastasivat tulitukseen. Muutamia sotilaita haavoittui lievästi yhteenotoissa, asevoimat kertoi tiedotteessaan.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat