Myönsi ekstaasitabletit: Niko Ranta-ahon selitykset muuttuivat taas oikeudessa – "Tää oli helvetin huono homma"

Katiska 2 -huumejutun pääkäsittely alkaa, Niko Ranta-aholle vaaditaan 13 vuotta vankeutta 2:04
Katiska 2 -vyyhdin pääkäsittely alkoi maanantaina. Niko Ranta-aholle vaaditaan asiassa 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Tänään Helsingin käräjäoikeudessa puidaan Katiska 2-vyyhdin ekstaasitapausta, jossa Suomeen salakuljetettiin 22 360 ekstaasitablettia.

Niko Ranta-aho on aiemmissa istunnoissa päätynytkin myöntämään joitain rikoksia, ja tänään iltapäivällä odotetaan, saadaanko myös ekstaasitableteista uutta selitystä. Ranta-ahon asianajaja kertoi.

Ekstaasitabletit oli kätketty autonrengaserään. Renkaassa oli ekstaasitablettien lisäksi GPS-paikannuslaite, jolla syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho pystyi seuraamaan rengassarjan matkaa kohti Suomea.

Renkaat oli niputettu yhteen, mutta niitä purkaessa kuljettaja huomasi yhden renkaan epäilyttävän painavaksi. Hän raportoi asiasta tuntemalleen poliisille, mitä kautta virkavalta pääsi tapauksen jäljille.

Syyttäjä toteaa, että kyseiset huumeet eivät ole ensimmäisen Katiska-vyyhdin huumeita, koska Ranta-aho oli erän kiinnijäämisen jälkeen todennut jääneensä "piuhaa" eli velkaa parikymmentä tuhatta euroa.

Oikeudessa istuivat paikalla kaikki syytetyt Niko Ranta-ahoa myöten. 

9.45: Syyttäjä käy läpi erilaisia telepaikannus- ja vastaavia tietoja liittyen syytettyjen tapaamisiin ja esimerkiksi huumerikoksissa käytettyjen prepaid-liittymien hankintaan ja toimittamiseen. 

9.53: Syyttäjä tuo esille myös Niko Ranta-ahon luota takavarikoidun vihkon, jossa on syyttäjän mukaan Ranta-ahon laskelmia huumekaupoista. Tärkeimmäksi todisteeksi syyttäjä nostaa kuitenkin Ranta-ahon muistivihkosta revityn sivun, jonka sisällön poliisi onnistui syyttäjän mukaan selvittämään teknisisin tutkintakeinoin. Merkinnöistä paljastui huumeiden toimitukseen liittyviä nimiä, osoitteita ja prepaid-puhelinnumeroita. Nämä syyttäjän mukaan kertovat Ranta-ahon osallisuudesta kyseisiin rikoksiin.

10.05: Syyttäjä tuo esille myös sen, että huumelähetyksissä kuljetusyhtiöön toimeksiannon tehneeseen sähköpostiin oli kirjauduttu Niko Ranta-ahon isän yrityksen käyttämästä IP-osoitteesta. Tämä viitaa siihen, että Niko Ranta-aho olisi tehnyt toimeksiannon huume-erän kuljetuksesta isänsä verkkoa käyttäen, sillä he asuivat saman rakennuksen päällekkäisissä kerroksissa niin, että Ranta-aholla oli pääsy kyseiseen langattomaan verkkoon. 

10.11: Syyttäjä käy läpi syytettyjen välistä viestinvaihtoa liittyen ekstaasitabletteja sisältävän renkaan toimitukseen. Niissä syyttäjän mukaan Ranta-aho oli toisen pääepäillyn kanssa pohtinut jopa sitä, että olisiko poliisilla riittävää näyttöä kärynkin käydessä. Näissä viesteissä oli myös naureskeltu kiinni jäämisen mahdollisuudelle. Puolustus kyseenalaistaa, ovatko kyseiset nimimerkit todella syytettyjen käyttämiä, sillä puolustuksen mukaan viestittelijät ovat jääneet mysteeriksi.

10.17: Syyttäjän esittämien viestien mukaan Ranta-aho olisi neuvotellut ekstaasitableteista, joiden vahvuus olisi 500 milligrammaa. Tämä on erittäin paljon, sillä syyttäjän saaman selvityksen mukaan ekstaasitablettien keskimääräinen pitoisuus on alle 200 milligrammaa ja keskimääräinen käyttöannoskin noin 120 milligrammaa.

10.35: Syyttäjä käy läpi myös viestejä, jossa syytetyt tajuavat huume-erän jääneen kiinni. He myös tajuavat käryn käyneen osaltaan heidän omasta syystään: Koska toimitukseen tarkoitettua puhelinta ei oltu avattu, oli kuljetusyritys ryhtynyt omatoimisesti lähetystä odotellessa purkamaan. 

"Tää oli helvetin huono homma", viesteissä todetaan.

Käryn takia Ranta-aho oli syyttäjän mukaan jo alkanut suunnitella uusia salakuljetusmenetelmiä ja toimittajia, jotta rikokset voisivat jatkua.

11.00 Käräjäoikeus pitää lounastauton.

12.15: Oikeudenkäynti jatkuu. Ranta-aho kiistää syytteitä, muun muassa syyttäjän kommentit ekstaasitablettien vahvuuteen. Ranta-aho kertoo myös lähettäneensä joitain viestejä, mutta kiistää lähettäneensä suurinta osaa hänen omakseen väitetyn nimimerkin viestejä. Hän myös kiistää liittyvänsä mainittuun gps-paikantimeen.

Ranta-aho myöntää hankkineensa ekstaasierän, mutta sanoo niiden olevan Katiska 1 -vyyhtiin liittyviä tabletteja. Hän ei kommentoi, missä tabletit olisivat olleet tuon ajan.

12.25: Syyttäjä kysyy Niko Ranta-aholta, miten hänen vihkoonsa päätyi tietoja huumelähetyksiin liittyen. Hän kertoo ottaneensa tiedot talteen, mutta ei kerro mistä tiedot ovat peräisin.

Hän kertoo, että osa viesteistä liittyy suunnitelmaan ekstaasipillereiden toimittamisesta Isoon-Britanniaan.

Ranta-ahon selitys Suomeen saapuneille tableteille on, että ne ovat aiempaan Katiska-vyyhtiin liittyviä tabletteja.

12.36: Niko Ranta-ahon kuuluminen päättyi ja siirryttiin toisen pääsyytetyn kuulusteluihin. Niissä mies kiistää liittyvänsä ekstaasilähetykseen mitenkään.

12.43: Kuulustelu siirtyi syytetyn veljeen, joka myös kiistää liittyvänsä huumeisiin mitenkään.

12.52: Oikeudessa kuullaan todistajaa, jonka piti olla ekstaasierän vastaanottaja. Hän ei kommentoi useampiin syyttäjän esittämiin kysymyksiin, mutta sanoo hänellä olleen toimeksiantaja, joka ei ole kukaan nyt syytteessä olevista. Hän kertoo joutuneensa uhkailluksi, mutta ei kommentoi uhkauksia tarkemmin.

Hänen mukaansa syytteessä olevia henkilöitä tarkoituksella mustamaalataan syytteessä olevalla rikoksella. Hänen mukaansa tämän taustalla on se, että hänen toimeksiantajansa pyrkii näin välttämään kiinnijäämisen.

– Tää maailma on pieni paikka, mies vastaa syyttäjän kysymykseen siitä, miksi hänen autonsa oli samassa paikassa toisten syyttäjien kanssa. Miehen selitys paikalle pysäyttämiseen oli oksentaminen. 

Hänen kertomuksena mukaan lähetyksen oli määrä sisältää CD-levyjä, ei huumeita.

Miehen kertomukset olivat erilaisia kuin esitutkinnassa.

13.13: Tapauksessa siirryttiin kuulustelemaan naista, jonka syytetään osallistuneen tapaukseen hankkimalla toimitusosoitteen huume-erälle. Syyttäjä tenttaa naista siitä, miksi tämä on muuttanut kertomustaan esitutkinnasta.

13.32: Ekstaasitabletteja sisältänyttä autonrengasta noutamaan menneistä miehistä toinen on nyt kuultavana. Mies kertoi lähteneensä hakemaan renkaita "hyvää hyvyyttään" eikä tiennyt hakevansa huumeita.

– Ei olisi kannattanut, hän totesi renkaidenhakuun lähdöstä.

Hän kertoi paikalle pääsyn jälkeen saaneen käskyn rikkoa hänelle jätetyn kännykän. Kun poliisit tulivat paikalle, hän teki työtä käskettyä. Miehen mukaan hän ei ennen poliisien tuloa tajunnut asiassa olevan jotain hämärää, eikä olisi lähtenyt, jos olisi tiennyt kyse olevan huumeiden hakemisesta.

13.46: Vastaajien kuuleminen päättyi ekstaasipillerien osalta.

14.00: Oikeudenkäynti päättyy tältä päivältä.

Lue myös:

    Uusimmat