Jätevuori matalammaksi - juhlapyhinäkin

Valtakunnallisen jätesuunnitelman mukaan yhdyskuntajätteiden hyödyntämisaste pitäisi nostaa 70 prosenttiin vuoteen 2005 mennessä. Onkohan tämä mahdollista, kun hyötykäyttö on edelleen alle 50 prosenttia?

Mauri Marttila Suomen Kiinteistöliitosta pitää tavoitetta kovana: "Silti on siihen on pyrittävä. Jätteiden hyödyntämistä raaka-aineena on kyettävä lisäämään. Myös energialähteenä sen käyttöä on lisättävä jo uuden EU:n polttodirektiivinkin mukaan."

Tiukkoja tavoitteita suurempana uhkana Kiinteistöliitossa nähdään kuitenkin se. että alalle ei pääsekään syntymään oikeaa, vapaata kilpailua vaan suuret alueelliset toimijat saavat alueellaan tietynlaisen monopoliaseman. Kiinteistöliitto on siksi esittänyt lain muuttamista siten, että kilpailua syntyisi myös todellisuudessa. "Mielestäni jätteet nykysysteemillä päätyvät liian usein kuntien kontrolloimille järjestelmille," Marttila toteaa.

Edistystä jätteiden hyötykäytön osalta tapahtuu jatkuvasti. Viime aikoina on lisätty erityisesti kiinteistökohtaisen kartongin talteenottoa: asukkaiden ei enää tarvi kuljettaa maitotölkkejä ja sen kaltaisia pakkauksia alueellisiin keräyspisteisiin, vaan ne kerätään suoraan kiinteistöiltä. Keräyspisteiden määrä yleensäkin on lisääntynyt - esimerkiksi Jyväskylässä on nyt 93 alueellista keräyspistettä.

Lisääntynyt alkupaikkalajittelu edellyttää kiinteistöiltä muutoksia jätetiloihin. Astioita, niiden määrää ja noutotiheyttä voidaan joutua muuttamaan. Tilanpuute onkin kiinteistöissä monesti pullonkaula; eivätkä - varsinkaan vanhemmat - keittiötkään ole aina parhaalla mahdollisella tavalla uuteen käytäntöön sopivia. Kiinteistöliiton toivomus sekä asukkaille että isompia remontteja teettäville yhtiöille onkin, että asia otettaisiin keittiöiden uusimisessa huomioon.

Yksi hankaluus on myös jätekatoksiin kohdistuva ilkivalta. Jopa tuhopoltot ovat mahdollisia. Niiden torjumiseksi on laadittu ohje; katokset olisi muutenkin syytä rakentaa selvästi erikseen asuinrakennuksesta ja paikoitustiloista sekä irti maanpinnasta. Jos jätehuone tehdään rakennuksen sisätilopihin, sen pitäiksi olla lukittu. Kiinteistöliitto muistuttaa myös, että jätehuone ei saa olla varastotila - varsinkaan syttyvälle materiaalille.

Tuleva joulu koettelee taas jätehuollon toimivuutta. Marttila antaa meille kaikille sopivia ohjeita tilanteen helpottamiseksi:

Vältä lahjojen pakkaamista useampaan kuin yhteen paperikerrokseen - säästä edes osa papereista - kyllä joulu tulee ensi vuonnakin. Loppujen joulupapereiden oikea paikka on kartonkiastia - ei siis jätepaperiastia kaikkia papereita ei tarvi viedä heti joulun jälkeen. Paperi ei pilaannu tai ala haista, vaikka sitä säilyttää muutaman päivän kauemmin sisälläkin. Kun joulukuusi viedään pois, sen paikka on biojäteastian vieressä uuden vuoden tinat voi käyttää ensi vuonna uudelleen. Jos ne kuitenkin haluaa hävittää, on muistettava, että tina sisältää paljon lyijyä ja on siksi ongelmajätettä. Tina on vietävä ongelmajätteen keräyspisteisiin!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja