Jasmiina pelasti pikkulinnun kuolemalta, pian paikalle saapui tärkein hoivaaja – "Se huomasi heti, että tuolla on minun poikaseni"

Jasmiina pelasti linnunpoikasen kiipelistä – tarinalla onnellinen loppu! 1:31
Videolla Jasmiina kertoo linnunpoikasen tarinan!

Jasmiina pelasti linnunpoikasen pulasta. Yllä olevalla videolla näkyy, miten onnekkaasti kaikki päättyi.

Pöytyäläinen Jasmiina Huttunen pelasti talitintin poikasen kiipelistä. Hän kertoo MTV Uutisille, miten onnellisesti asiat lintuparan osalta lopulta päättyivät.

Jasmiina kertoi olleensa 12. kesäkuuta tavalliseen tapaan ulkoilemassa lapsensa kanssa. Kun he olivat jo aikeissa palata sisälle, lapsi yhtäkkiä huomasi linnun maassa.

Lähistöllä näkyi neljä muutakin talitintin poikasta, mutta ne olivat jo kuolleita. Jasmiina ei tiedä, mitä pesässä oli tapahtunut.

Tämä elossa oleva lintu oli kylmissään ja täynnä muurahaisia. Se kyhjötti paikallaan ja tärisi. 

– Se ei reagoinut mihinkään eikä osoittanut edes pelon merkkejä. Tiesin, ettei se ole todellakaan kunnossa. Aivan kuin olisi luovuttanut jo, Jasmiina kuvailee.

Lintu piti pelastaa

Jasmiina vei elossa olevan linnun sisälle. Hän kertoo, että sitä ei voinut viedä takaisin pesään, koska se oli sellaisessa paikassa, jonne ei päässyt. Poikanen ei myöskään ollut siinä kunnossa, että olisi selvinnyt ilman ihmisen apua.

– Lintu virkistyi, kuin annoin sen lipittää varovasti hunajavettä. Annoin sitä vain nokan alkuosaan, josta se mutusteli sen itse. Linnun kurkkuun ei saa koskaan työntää väkisin mitään nestettä, Jasmiina tietää.

Kun lintu virkistyi hieman, Jasmiina alkoi tarjota sille raakaa jauhelihaa pieninä palasina. 

– Hetken päästä, kun lintu jo luotti minuun, se uskalsi alkaa kerjäämään itse ruokaa. Ruokinta helpottui huomattavasti.

Seuraavana päivänä emoa etsimään

Jasmiina hoiti lintua seuraavaan aamuun asti. Silloin hän totesi, että sen emo pitää löytää ja lähti linnun kanssa kävelemään pihalle. 

– Arvelin, että emo pyörii lähistöllä etsimässä poikasiaan, koska alkuperäisestä pesästä ei ollut kuulunut mitään ääniä vuorokauteen.

Hetken päästä paikalle saapui lintu, jonka Jasmiina uskoo reagoineen siihen, että poikanen piti välillä ääntä.

– Se huomasi heti, että tuolla on minun poikaseni ja tuli läheiselle puulle pitämään ruokintaääntä. 

Jasmiina ajatteli tapahtumahetkellä, että kyseessä on emolintu. Jälkikäteen asiaa tutkittuaan hän tuli tulokseen, että kyseessä saattoi itse asiassa ollakin koiras. Koirailla esimerkiksi vatsapuolen musta väritys on leveämpi kuin naarailla.

Poikaselle pesä turvapaikkaan

Jasmiina päätti viedä poikasen yläparvekkeelle turvaan muilta eläimiltä. Hän teki sille pesän muovirasiasta.

– Kävin siellä välillä, jotta poikanen alkaa pitää ääntä ja lintu löytää sen uuden sijainnin. 

Muutaman tunnin yrittämisen jälkeen Jasmiina huomasi, että lintu saapui yläparvekkeelle poikasen pesän luo. Yllä olevalla videolla näkyy, miten se löytää poikasen.

Jasmiina kiinnitti pesän yläparvekkeen seinään. Myöhemmin hän laittoi tilalle puhdistetun linnunpöntön, jonne hän siirsi poikasen.

Hän myös tarkisti, että lintu käy sielläkin ruokkimassa poikasta. Se näytti olevan ensin ihmeissään, kun muovipurkkia ei näkynyt, mutta äkkäsi pian pöntön ja alkoi käydä ruokkimassa poikasta.

Tämän jälkeen Jasmiina ei hetkeen käynyt katsomassa linnunpönttöä. Hän ajatteli, että poikasen on hyvä olla siellä rauhassa, jotta se ei kesyynny. 

Ääniä sieltä kuitenkin kuului. Jasmiina kertoo, että pesästä kuului siipien räpyttelyä. Kenties poikanen testaili jo siipiään tai alkoi pian harjoitella lentämistä.

Linnut lensivät tiehensä

Muutamaa päivää myöhemmin Jasmiina kävi tarkistamassa tilanteen, sillä hänen havaintojensa perusteella poikasesta huolta pitänyt lintu ei ollut käynyt enää pöntössä. 

Kurkattuaan linnunpönttöön hän huomasi, että siellä ei ollut enää poikastakaan. 

– Poikanen on ilmeisesti lentänyt pesästä. Sitä se aiempi siipien räpyttely oli, hän tuumaa.

Onneksi kaikki päättyi hyvin

Jasmiina on hyvin iloinen, että kaikki päättyi näin onnellisesti.

– Olen tyytyväinen ja helpottunut. Minusta tämän pitääkin mennä näin, koska ei ole oikein ottaa lintua lemmikiksi.

Jasmiina lisää, että jos poikasesta huolta pitävää ei olisi löytynyt, hän olisi ottanut yhteyttä lähimpään lintuhoitolaan ja antanut linnun heidän hoiviinsa. Hänen aikeenaan ei missään ollut vaiheessa ottaa sitä lemmikiksi.

– Minulle oli tärkeää, ettei lintu kiinny liikaa ihmiseen, koska luonnonvaraisten eläimien selviytymisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, ettei eläin ole liian kesy.

Toimi näin, jos arvelet linnun olevan kiipelissä

Eläinsuojelulaki sanoo, että sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Näin kertoo Oulun seudun eläinsuojeluyhdistys verkkosivuillaan.

Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta, on eläin lopetettava tai pidettävä huolta siitä, että se lopetetaan.

Esimerkiksi ilman emoa löydetty poikanen tarvitsee apua silloin, kun poikanen on märkä ja kylmä tai kun pesäpoikasen emo on varmuudella kuollut tai loukkaantunut.

Yhdistys muistuttaa, että hylätty poikanen ei välttämättä ole sitä. Seuraile tilannetta ensin hetki ja kartoita tilannetta ennen kuin otat eläimen kiinni.

Luonnonvaraista eläintä ei tule yrittää hoitaa ilman asiantuntevaa ohjeistusta – ensiapua lukuun ottamatta!

Jos sitä hoidetaan väärin tai ruokitaan vääränlaisella ravinnolla, sen terveydentila voi romahtaa ja eläin saatetaan joutua lopettamaan.

Jos siis kohtaat luonnonvaraisen apua tarvitsevan eläimen, kysy toimintaohjeita eläinsuojeluyhdistykseltä tai eläinsuojeluneuvojalta!

Juttua päivitetty 2.7.2024 klo 15.11 lisäämällä tietoa siitä, miten tulee toimia, jos epäilee linnun olevan kiipelissä.

Lue myös:

    Uusimmat