Järkyttävä onnettomuus päätti teinipojan elämän valtatielle vain muutamaa minuuttia ennen koulubussin saapumista

Järkyttävä onnettomuus päätti teinipojan elämän valtatielle – tältä tapahtumapaikka näyttää 0:40
Järkyttävä onnettomuus päätti teinipojan elämän valtatielle – näin haastava ajokeli ja näkyvyys tapahtumapaikalla oli.

Lokakuisena tiistaiaamuna 62-vuotias nainen oli matkalla töihin. Tie oli tuttu, hän ajoi samaa reittiä joka aamu, mutta sinä aamuna oli pimeää, keli oli sateinen ja poikkeuksellisen kamala. 

– Näkyvyys oli nolla. Tapahtumapaikalla oli valoja, mutta sateella vesipisarat rikkoivat ne, jolloin valo oli häikäisevää ja oli hankalaa nähdä, kuvaili todistaja myöhemmin.

Parikymmentä minuuttia aiemmin 17-vuotias poika oli herännyt herätyskellonsa soittoon. Poika oli pukenut vaatteet päälleen ja lähtenyt kotoaan kohti kilometrin päässä sijaitsevaa bussipysäkkiä.

Poika lähti kouluun joka aamu samaan aikaan, bussi poimisi hänet kyytiinsä noin kello 7.20. Pojalla oli hyvin aikaa, hänkin kulki samaa reittiä joka aamu.

Poika oli melkein perillä. 

Samaan aikaa 62-vuotias nainen lähestyi valkoisella autollaan risteysaluetta ja sammutti autonsa sumuvalot. Hän ohitti suojatien, samassa kuului tömähdys, kun jokin osui auton keulaan.

Ensimmäiseksi nainen ajatteli, että oli törmännyt peuraan. Sitten hän näki pojan kasvot, ne vaikuttivat naisen silmissä valuvan hidastettuna alas.

"Se ajoi sen yli"

Pojan naapurissa asuva nuori tyttö kulki samalla bussilla kouluun pojan kanssa. Usein kaksikko käveli pysäkille yhdessä, sinä aamuna poika oli kävellyt muutamia kymmeniä metrejä tytön edellä. 

Tyttö näki, miten poika otti kännykän esiin ja katsoi siitä ehkä kelloa. Samassa tyttö kuuli tömähdyksen, sitten hän näki pojan makaamassa asvalttitiellä.

Tienlaidassa seisoi valkoinen auto hätävilkut päällä. Pojan pää oli vastaantulijoiden kaistalla. 

Poikaan törmännyt nainen oli pysäyttänyt tienlaitaan, muttei voinut avata heti auton ovea, sillä hänen takaansa tuli kuorma-auto. Noustessaan autostaan hän kuuli tytön huudon.

Tyttö huusi shokissa.

– Se ajoi sen yli!

Läheisellä bussipysäkillä seisonut nainen oli matkalla töihin samalla bussilla kuin nuoret kulkivat kouluun. Hän huusi tuntevansa uhrin.

Pojan avuksi sännännyt 62-vuotias kielsi häntä tulemasta katsomaan uhria.

Syyttäjä vaati rangaistusta

Oli lokakuun 11. päivä vuonna 2022, kello oli noin varttia yli seitsemän aamulla. Bussi saapui ajallaan ja pysäkillä seissyt nainen nousi sen kyytiin.

Ensihoito ei kyennyt auttamaan onnettomuuden uhria ja 17-vuotiaan pojan elämä päättyi kantatie 43:lle Laitilassa. 

Poika kuoli massiivisiin pään vammoihin ja useiden kehonosien murskavammoihin.

Heijastimia valmistetaan Suomessa edelleen - Viiden jälkeen vieraili tehtaalla 3:22
Heijastimia valmistetaan edelleen, MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma vieraili tehtaalla marraskuussa.

Poliisi ryhtyi tutkimaan onnettomuutta ja syyttäjä vaati lopulta 62-vuotiaalle naiselle rangaistusta törkeästä liikenteen vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Poika löytyi 21 metrin päästä suojatiestä. Syyttäjän mukaan 62-vuotiaan ajama auto oli osunut poikaan suojatiellä, jonka jälkeen poika oli lentänyt useiden metrien matkan ja jäänyt mahdollisesti vastaan tulevan kuorma-auton alle.

Tummat vaatteet

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuuli todistajina lukuisia henkilöitä, jotka olivat joko onnettomuuspaikalla tai liittyivät muutoin tapahtumiin. Pojan tuntevat kertoivat, että poika käytti aina suojatietä.

Tapahtuma-aikaan keli oli poikkeuksellisen huono. Satoi, tuuli, oli pimeä ja näkyvyys oli erittäin huono. Pojalla oli päällään tummat vaatteet, eivätkä hänen takkinsa hupun kaksi heijastinta näkyneet kunnolla autoilijoille.

Vastaan ajaneen kuorma-auton kuljettaja kertoi väistäneensä jotakin pressuksi luulemaansa tapahtumapaikalla. Hänen mielestään "pressu" ei osunut hänen autoonsa, eikä hän tuntenut autonsa renkaiden kulkevan minkään yli.

Kuorma-auton perässä ajanut mies kertoi, että ennen suojatietä hänen edessään ajanut kuorma-auto teki väistöliikkeen ja sitten kuorma-auton takarenkaiden välistä kierähti tielle jokin ”möykky”. Kun mies tajusi "möykyn" ihmiseksi, hän soitti hätäkeskukseen.

Paikalle saapunut palomies arvioi, etteivät valkoisen henkilöauton vauriot vastanneet uhrin vammoja. Palomiehen mukaan uhri oli vajaan kymmenen metrin päässä suojatiestä.

Onnettomuus, ei rikos

Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei todisteiden valossa yhtynyt syyttäjän näkemyksiin siinä, että poika olisi ollut suojatiellä törmäyshetkellä. Lisäksi poika oli oikeuden mukaan jäänyt henkilöauton törmäyksen jälkeen vastaan tulevan kuorma-auton alle ja raahautunut sen mukana tietä pitkin.

Oikeus katsoi, että koko tapahtumien kulku oli 62-vuotiaan naisen näkökulmasta täysin ennalta-arvaamaton. Keli oli kauhea, tummiin vaatteisiin pukeutuneella pojalla ei ollut autoilijalle näkyviä heijastimia, eikä poika ylittänyt tietä suojatien kohdalta.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet 62-vuotiasta naista vastaan.

Käytännössä oikeuden päätös tarkoitti sitä, että tapahtumissa oli kyse onnettomuudesta, ei rikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat