17-vuotias poika kuoli liikenneturmassa Laitilassa – autoilijan syytteet hylättiin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi torstaina autoilijan syytteet turmasta, jossa kuoli 17-vuotias poika.

Onnettomuus sattui runsas vuosi sitten Laitilassa kantatie 43:n ja Garpintien risteyksessä. Syyttäjän mukaan Uudenkaupungin suunnasta kohti Laitilaa ajanut nainen törmäsi suojatiellä olleeseen poikaan.

Poika lensi törmäyksen voimasta vastaantulevan liikenteen kaistalle ja jäi vielä kuorma-auton alle. Hän kuoli onnettomuuspaikalle.

Syyttäjä vaati naiselle rangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan nainen oli suojatietä lähestyessään laiminlyönyt noudattaa erityistä varovaisuutta sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Nainen sanoi hidastaneensa

Turma tapahtui lokakuisena aamuna kello seitsemän jälkeen, jolloin oli pimeää, satoi ja näkyvyys oli käräjäoikeuden mukaan jopa poikkeuksellisen huono. Myös suojatien valaistus oli puutteellinen.

Käräjäoikeus kuuli asiassa syytetyn naisen lisäksi useita todistajia. Heidän kertomansa perusteella oikeus katsoi olleen mahdollista, että poika ei törmäyshetkellä ollut suojatiellä, vaan ylittämässä tietä muusta kohtaa. Oikeuden mukaan nainen ei myöskään ollut ajanut ylinopeutta, vaan päinvastoin oli oman kertomansa sekä yhden todistajan mukaan hidastanut ennen suojatietä.

Näin ollen ei saatu näyttöä, että nainen olisi laiminlyönyt noudattaa varovaisuutta suojatietä lähestyessään.

– Tämä, sääolosuhteet, uhrin tumma vaatetus ja se, ettei uhrilla ole selvitetty olleen autoilijan nähtävissä olevia heijastimia sekä, ettei uhrin ole näytetty olleen suojatiellä, on katsottava, ettei vastaaja ole rikkonut tieliikennelakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä, oikeus katsoi.

Lue myös:

    Uusimmat