Jari Isometsältä tuimaa puhetta Suomen maastohiihdon kipupisteistä – "Ei ole projektissa paljon näkynyt tuloksia!"

Iivo Niskanen paiskoi suksiaan MM-pettymyksen jälkeen – huollosta voimasanoilla ryyditetty purkaus 0:55
Yksi Oberstdorfin MM-kisojen dramaattisimmista hetkistä oli Iivo Niskasen raivokohtaus 50 kisan jälkeen. Mutta missä Niskanen menee urallaan? Siihen Jari Isometsä vastaa tuoreessa vodcast-jaksossa.

MTV Urheilun Jari Isometsä ruotii suomalaista maastohiihtoa suorasanaisesti Mertaranta & Mertaranta -ohjelmassa.

Vodcast-sarjan uusimmassa jaksossa isketään kiinni suomalaiseen maastohiihtoon, sen nykytilaan ja kipupisteisiin. Isometsä puhuu tiukkaan sävyyn muun muassa lahjakkuuksien erikoistumisesta maastohiihdon sisällä sekä erilaisista harjoittelutavoista.

– Kun olen katsonut suomalaisten nuorten harjoittelua, niin meillä suositaan sellaista pitkäkestoista, rauhallista ja määrällistä harjoittelua. Harjoitellaan oikeasti paljon, siis tunteja, mutta ei sillä pärjää, Isometsä täräyttää. 

Asiantuntija puhuu "väärästä pelikirjasta" suomalaisessa hiihdossa. 

– Meillä ei ole sellaista tietämystä tai yhtenäistä linjaa, että tässä on se tie, jota menemme ja näillä harjoitteilla saamme nuorista tehtyä kansainvälisiä tähtiä. Meillä on ollut muutamia lahjakkaita hiihtäjiä viime vuosina, mutta missä he ovat nyt? On pakko sanoa, että on tehty virheitä, jos Anita Korvan ja Eveliina Piipon kaltaisia lahjakkuuksia hukataan. 

– Nykyään puhutaan aina siitä, että "olen lisännyt harjoittelumääriä, harjoittelen tuhat tuntia tai enemmän". Ja aina näiden lausuntojen jälkeen tulee floppikausi. Onkohan se menestyksen salaisuus kuitenkaan siinä, että kuka tekee eniten tunteja?

Isometsä nostaa esiin myös vaikutteiden hakemisen ulkomailta. 

– Yksi iso ongelma suomalaisessa hiihdossa on ollut pitkään vapaan hiihtotekniikka. Siitä aina puhutaan, että "meillä on vapaan hiihdon projekti menossa". Ei ole projektissa paljon näkynyt tuloksia! Jos kerran ei itse tiedetä, niin kysytään muualta. 

Jari Isometsä ottaa lähetyksessä kantaa myös Suomen tähtihiihtäjien Krista Pärmäkosken ja Iivo Niskasen tilanteeseen. Isometsä muun muassa näkee, ettei Pärmäkosken alavire selity syksyn sairastelujaksolla. Katso jakso kokonaisuudessaan mtv.fi-palvelussa tai cmore.fi-suoratoistopalvelussa!

Lue myös:

    Uusimmat