Japanin maanjäristyksessä kuollut yli 70 ihmistä, sortuneiden rakennusten alla monia loukussa – uusi järistysvaroitus

Tämä Japanin maanjäristyksestä tiedetään 1:53
Raportti Japanin maanjäristyksestä (1.1.2024)

Japanin keskiosia uudenvuodenpäivänä ravistelleessa maanjäristyksessä on kuollut ainakin 73 ihmistä, kertoivat järistysalueen paikallisviranomaiset keskiviikkona. Lisäksi yli 400 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen. Viranomaiset pelkäävät, että uhriluku kasvaa vielä pelastustöiden edetessä.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan pelastustyöt jatkuivat edelleen Ishikawan prefektuurin alueella. Yleisradioyhtiön mukaan monien pelättiin olevan loukussa sortuneiden rakennusten alla.

Japanilaisviranomaisten mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 7,6. Viranomaiset varoittavat NHK:n mukaan, että tällä viikolla voi esiintyä yhtä voimakkaita jälkijäristyksiä.

Lähes 35  000 ihmistä on hakeutunut järistyksen jälkeen suojaan. Ainakin 200 rakennusta on tuhoutunut.

Wajiman viranomaisten mukaan kaupungissa on romahtanut 25 rakennusta. Maanjäristyksen aiheuttamat tulipalot puolestaan tuhosivat kaupungissa noin 200 rakennusta. Tuhansia ihmisiä on suojautunut evakuointikeskuksiin.

Vedenjakelu on katkaistu joillakin alueilla, ja asukkaat ovat jonottaneet saadakseen juomavettä. NHK:n mukaan kymmenet tuhannet ihmiset ovat ilman sähköä.

Noton niemimaalla sijaitsevan Suzun rannikkokaupungin pormestarin Masuhiro Izumiyan mukaan valtaosa rakennuksista on vaurioitunut tai tuhoutunut.

– Noin 90 prosenttia taloista (kaupungissa) on täysin tai lähes kokonaan tuhoutunut... tilanne on todella katastrofaalinen, hän sanoi televisioyhtiö TBS:n mukaan.

Vuosittain satoja maanjäristyksiä

Käynnissä olevia pelastustöitä vaikeuttavat sääolosuhteet. Japanin ilmatieteen laitos antoi rankkasadevaroituksen Ishikawan prefektuurin alueella sijaitsevalle Noton niemimaalle. Ilmatieteen laitos varoitti alueen asukkaita myös maanvyörymistä.

Japanissa koetaan vuosittain satoja maanjäristyksiä, joista valtaosa ei aiheuta vahinkoja.

Maanjäristysten määrä Noton niemimaan alueella on kasvanut tasaisesti vuodesta 2018 lähtien, kertoi Japanin hallituksen raportti viime vuonna.

Vuoden 2011 maaliskuussa maan koillisosan rannikolla voimakkuuden 9,0 maanjäristys aiheutti tsunamin, jonka seurauksena noin 18 500 ihmistä kuoli tai katosi. Tuolloin maanjäristyksen aiheuttamat tsunamiaallot saivat aikaan Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden, joka oli vakavin ydinonnettomuus sitten Tshernobylin ydinkatastrofin vuonna 1986.

Lue myös:

    Uusimmat