Raju maanjäristys Japanissa – tsunami iskeytyi rannikolle

Japanin voimakas maanjäristys ravisteli muun muassa rautatieasemaa ja myymälää 2:18
Japanin voimakas maanjäristys ravisteli muun muassa rautatieasemaa ja myymälää.

Japanin keskiosissa tapahtui voimakas maanjäristys maanantaina. Järistyksen voimakkuuden arvioidaan olleen 7,4. Ihmisiä on kehotettu evakoitumaan alueelta ja siirtymään korkeammalle maalle.

Tsunamivaroituksia on annettu Ishikawan, Niigatan ja Toyaman rannikkoprefektuureille. Asiasta on kertonut uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa Japanin yleisradioyhtiö NHK. 

Aiemmin maanantaina yli metrin korkuisen tsunamin kerrottiin iskeneen Wajiman kaupungin rannikolle. Kashizawakin kaupungissa on ollut noin 40 senttimetrin korkuinen tsunami.

Japanin ydinvoimaviranomaisen mukaan Japaninmeren varrella olevissa ydinvoimaloissa ei ole havaittu poikkeavuuksia. Maanjäristykset eivät ole viranomaisten mukaan vaikuttaneet myöskään Shikan ydinvoimalaan, joka sijaitsee lähimpänä järistyksen epikenttää.

Energiayhtiö Hokuriku kertoi aiemmin tänään, että yli 36 000 taloutta on ilman sähköä Ishikawan ja Toyaman prefektuureissa maanjäristyksen seurauksena. 

Maanjäristyksistä ja tsunameista raportoivan Nervin mukaan tsunamista annettiin suuri tsunamivaroitus. Suuri tsunamivaroitus tarkoittaa, että yli 3 metrin aallot ovat mahdollisia. Japanin ilmatieteenlaitos on arvioinut, että aallot voivat nousta jopa viisimetrisiksi.

Reuters kertoi puoli kahden jälkeen iltapäivällä, että suuri tsunamivaroitus muutettiin Noton alueella tsunamivaroitukseksi.

Maanantaina raportoitiin maanjäristyksestä myös lähellä Honshun länsirannikkoa. Järistyksen voimakkuuden arvioidaan olleen 5,7. 

Japanin hallituksen tiedottaja on kehottanut ihmisiä varautumaan mahdollisiin uusiin järistyksiin.

Maanantain maanjäristys tapahtui yleisenä vapaapäivänä, jolloin miljoonat japanilaiset vierailevat perinteisesti temppeleissä uuden vuoden kunniaksi.

Japanissa metroaseman rakenteet huojuivat ja lumet putosivat talojen katoilta 1:21
Japanissa metroaseman rakenteet huojuivat ja lumet putosivat talojen katoilta

Tiet halkeilivat Uchinadan kylässä Japanissa maanjäristyksen jäljiltä 0:23
Tiet halkeilivat Uchinadan kylässä Japanissa maanjäristyksen jäljiltä.

BBC: Ihmisiä jäänyt loukkuun raunioihin

Uutistoimisto BBC kertoi puoli yhden jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa, että hallituksen tiedottajan mukaan ihmisiä olisi jäänyt loukkuun romahtaneiden talojen raunioiden alle. 

Japanin hallituksen tiedottaja Yoshisama Hayashi varoitti lehdistötilaisuudessa uusien maanjäristysten riskistä. Hän korosti, että viranomaiset keräävät edelleen tietoja vahingoista. 

Hallituksen tiedottajan mukaan on saatu raportteja kuudesta tapauksesta, jossa ihmisiä on jäänyt loukkuun romahtaneiden talojen raunioiden alle. Tiedottaja ei vielä tuolloin osannut sanoa, oliko kyse kuudesta tai useammasta ihmisestä. Rakennusten sortumisista oli kuitenkin raportoitu useaan otteeseen.

BBC kertoo, että järistyksen voimasta taloja on romahtanut ja teihin tullut halkeamia.

Japanin yleisradioyhtiö NHK kertoo, että Wajiman kaupungin palokunta on saanut ainakin 30 ilmoitusta rakennusten romahtamisesta.

Vuonna 2011 maanjäristyksen laukaisema tsunami vaati Japanissa yli 18 000 hengen ja aiheutti kolmen reaktoriytimen sulamisen Fukushiman ydinvoimalassa. Vuonna 1995 Länsi-Japanissa tapahtuneessa maanjäristyksessä kuoli yli 6 000 ihmistä.

Tsunamivaroitus on annettu myös Sahalinin saarella Venäjän Kaukoidässä.

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat