"Jännä ilmiö, jonka toimivuudesta moni yllättyy" – tiedätkö, mitä kotitöitä kannattaa tehdä pakkasella?

Näin paljon erilaiset pyykit painavat 0:46
KATSO MYÖS: Näin paljon erilaiset pyykit painavat.

Pakkanen on paras ekologinen siivouskaveri, sanovat Martat. Nämä siivoustoimenpiteet on hyvä toteuttaa juuri pakkasella.

Pirtsakka pakkanen ei ole pelkästään oiva keli ulkoiluun vaan myös hyvä aika hoitaa tiettyjä kodinhoidollisia toimenpiteitä.

– Martat aina sanovat, että pakkanen on ekologinen siivouskaveri. Siitä kannattaa kyllä ottaa ilo irti, Marttaliitto ry:n kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo.

Pakkasella on hyvä esimerkiksi tuulettaa vaatteita, sulattaa pakastin, lumipestä mattoja sekä hieman yllättäen kuivattaa pyykkiä.

Tekstiilien tuuletus pakkasella

Pakkasella on Silanderin mukaan hyvä tuulettaa erityisesti villavaatteita, takkeja sekä petivaatteita.

– Tuuletus raikastaa aina vaatteita, vaikka olisi plussakelit, Silander huomauttaa.

Jos sen sijaan pelkää, että tekstiileissä on jotain tuholaisia tai esimerkiksi pölypunkkeja, hieman kovemmat pakkaset ovat tarpeeseen.

Silanderin mukaan noin kahdeksantoista asteen pakkasella tuholaiset kuolevat 24 tunnissa. Jos pakkanen on vielä kovempi, lyhyempikin aika riittää.

Pakkasen tyhjennys ja sulattaminen talvella säästää sähköä

Pakastin alkaa toivottavasti pikkuhiljaa jo huventumaan viime kesän säilöntäsadosta. Jos kohdalle osuu vielä pakkaskeli, on täydellinen aika pakastimen sulattamiselle.

Pakasteet voi siirtää sulatuksen ajaksi ulos ja samalla voi tehdä inventaarion, mitä kaikkea pakastimesta löytyykään.

Jos kesähelteillä parhaimman säilöntäkauden aikana havahtuu siihen, että pakastimen reunat ovat aivan huurteessa, on sulatusoperaatio pakastimellekin aika raskasta.

– Pakastimen sulatus on helteillä aika iso energiapiikki, eikä tiedä, mihin pakasteet laittaa sulatuksen ajaksi, Silander toteaa.

Lumipesu matoille ja pehmoleluille

Maton pesu lumessa kuuluu Silanderin mukaan Marttojen "Isoäitien vinkit" -kategoriaan.

– Maton pesu lumessa kyllä raikastaa matot ja kirkastaa värejä. Ja sitä voi tehdä myös esimerkiksi lasten pehmoleluille.

Lumipesua varten lumen pitäisi olla luonnollisesti juuri satanutta ja puhdasta.

Silander vinkkaa viemään matot ja lelut ennen lumipesua kuistille tai ulos hetkeksi, noin kymmeneksi minuutiksi, jotta ne kylmettyvät hieman, eivätkä sulata pesuun käytettävää lunta.

Matto levitetään puhtaan lumen päälle, jonka jälkeen maton päälle voi lapioida lunta ja harjata kevyesti.

Kaikille matoille lumipesu ei kuitenkaan sovi.

– Satavarmasti se sopii räsymatoille, ne kestävät kovaakin kulutusta ja hankausta. 

Lumipesu sopii myös useimmille nukkamatoille, mutta jos matossa on käytetty jotain herkkiä materiaaleja tai esimerkiksi liimapintaa, joka saattaisi kovassa pakkasessa alkaa irtoamaan, ei mattoa kannata lumikasaan kiikuttaa.

Ryijyt kannattaa viedä ulos vain tuulettumaan, lumipesu on todennäköisimmin liian raju käsittely niille.

Lakanapyykit ulos kuivumaan pakkasella

Silander kertoo, että jotkut kuivattavat myös pyykkiä ulkona pakkasilla.

– Pyykkien kuivuminen pakkasessa on jännä ilmiö, jonka toimivuudesta moni yllättyy. Kaupungissa harvoin näkee pyykkiä kuivattavan pakkassäässä, mutta ehdottomasti sitä kannattaa kokeilla. 

Kuivattamiseen paras sää on nimenomaan kuiva pakkaskeli. Nollan tuntumassa ilma saattaa olla niin kosteaa, etteivät pyykit kuivu ulkona tai edes sisällä.

Pakkaskuivatus sopii erityisesti lakanapyykille ja puuvillaisille tekstiileille. Todella paksua villamattoa tai froteepyyhkeitä voi olla hankala saada kuivaksi pakkasella.

Katso myös: Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin

Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin 5:22
Miten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Voiko ilman sähköä laittaa ruokaa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lue myös:

    Uusimmat