Tee tärkeä toimenpide pakastimellesi nyt!

Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? 0:54
KATSO MYÖS VIDEO: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? Asiantuntijan neuvot.

Pakkaskelejä kannattaa hyödyntää pakastimen sulatukseen!

Milloin olet viimeksi sulattanut pakastimesi? Kovien pakkasten aikaan on hyvä hetki tarkistaa oman pakastimen huurretilanne ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin.

Miksi ja milloin pakastin pitää sulattaa?

Pakastimeen kertyy ajan saatossa huurretta ja jäätä. Jos huurrekerrokset pääsevät muodostumaan liian paksuiksi, vaikuttaa se monella tavalla pakastimen toimintaan: sähkönkulutus voi lisääntyä ja laitteen käyttöikä pienentyä.

Marttojen mukaan pakastin kaipaa sulattamista, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peittämiä. Pakastimen takaosa pitää myös imuroida kerran vuodessa.

Pakastimen sulatuksen yhteydessä saat myös kätevästi tehtyä inventaarion laitteen sisällöstä. Varsinkin isoihin arkkupakastimiin voi unohtua herkästi kaikenlaista syötävää. Pakastimen sulatuksen yhteydessä kannattaakin harkita tuotteiden listaamista: kun kirjaat ylös sisällön ja niiden pakastuspäivät, pysyt helpommin kärryillä siitä, mitä pakastimessasi on.

Pakastimen sulatus: Helpot ohjeet

Jos sinulla on piha tai parveke, paras ajankohta pakastimen sulattamiselle on ehdottomasti pakkassää. Pakkasella pakastimesta otettuja ruokia voi nimittäin säilyttää ulkona sulatuksen ajan.

Näin Martat ohjeistavat sulattamaan pakastimen:

  1. Pane laite pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulattamista, näin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin.
  2. Kytke pakastimesta virta pois. Nosta korit pakastimesta tai lado pakasteet esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Peitä korit huovilla tai sanomalehdillä. Talvella voit viedä pakasteet ulos.
  3. Tee tyhjennyksen aikana inventaario pakastetuista tuotteista ja lajittele ne omiksi ryhmikseen.
  4. Jätä pakastimen ovi tai kansi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian pakastimeen tai keräämällä jäälevyt pois ennen sulamista. Varo ettet riko seiniä tai jäähdytysputkia. Pakastimen pohjalle sulanut vesi ohjautuu pohjassa mahdollisesti olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle laitettuun astiaan. Muussa tapauksessa vesi kerätään laitteen pohjasta kauhoen tai pyyhkeisiin imeyttämällä.
  5. Pyyhi pakastin sisältä astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla. Pese irto-osat. Pyyhi myös ulkopuoli ja pakastimen takaosa.
  6. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua.
  7. Kytke pakastin pakastuskytkennälle. Laita pakasteet takaisin pakastimeen. Pakastimen säätö palautetaan säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta.

Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen ruokiin:

Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaappisi ja pakastimesi ruokiin 5:22
Miten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lähteet: Martat, Sinituote

Lue myös:

    Uusimmat