Jälleen näyttöä löylyttelyn terveyshyödyistä: Tästä syystä keski-ikäisen kannattaa saunoa!

Lämpeneekö juhannuksena sauna? Näillä ohjeilla teet sen oikein 1:36
KATSO MYÖS: Näin lämmität puusaunan oikein.

Keski-ikäisiä kuopiolaismiehiä seurannut tutkimus paljastaa hyviä uutisia innokkaille saunojille. 

Säännöllinen saunominen saattaa vähentää tulehdustiloihin ja tulehduksellisiin sairauksiin liittyvää kuolleisuutta, suomalaisaineistoa hyödyntävä tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin keski-ikäisillä miehillä, jotka saunoivat 3–7 kertaa viikossa.

Tulokset perustuvat 2 600 kuopiolaismiehen 28-vuotiseen seurantaan, jonka alkaessa miehet olivat 42–61-vuotiaita. Seurannan aikana heistä 1 600 menehtyi.

Tulosten perusteella riski menehtyä seurannan aikana oli suurentunut miehillä, joiden veren hs-CRP-pitoisuus oli suuri. Hs-CRP eli herkkä C-reaktiivinen proteiini on merkkiaine, jonka suuri pitoisuus liittyy tulehdustiloihin ja moniin kroonisiin sairauksiin.

Kun analyysissa huomioitiin saunominen, suureen hs-CRP-pitoisuuteen liitetyt riskit havaittiin kuitenkin vain miehillä, jotka saunoivat korkeintaan kahdesti viikossa. Kolmesti tai useammin viikossa saunovien kuolleisuus ei toisin sanoen suurentunut seurannan aikana, vaikka heidän hs-CRP-pitoisuutensa olisi ollut suuri.

Saunomisen terveyshyödyistä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta saunomisen ja hs-CRP:n yhteisvaikutuksia kuolleisuuteen ei tiettävästi ole tutkittu tätä ennen. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Aiempien tutkimusten perusteella saunominen voi muun muassa alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten ja valtimoiden toimintaa.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat