Jälleen lupaavia tuloksia: Suosikkijuoma hidastaa suolistosyövän leviämistä ja antaa lisää elinaikaa – tutkimusnäyttö vahvistuu

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kahvin juominen parantaa suolistosyöpään sairastuneen ennustetta. Samankaltaisia tuloksia on saatu aiemminkin. 

Kahvin juominen voi hidastaa suolistosyövän leviämistä ja antaa sairastuneille lisää elinaikaa, vihjaa JAMA Oncology -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus. Löydökset ovat linjassa aiemman tutkimustiedon kanssa, sillä kahvin juominen on yhdistetty ennenkin pienentyneeseen suolistosyövän riskiin sekä sairastuneiden parempaan ennusteeseen.

Mitä enemmän kahvia, sen parempi

Tuoreet löydökset perustuvat 1171 potilaaseen, joilla oli diagnosoitu pitkälle edennyt tai etäpesäkkeitä lähettänyt paksusuolen tai peräsuolen syöpä. Potilaat raportoivat tutkimuksen alussa ruokavaliostaan sekä elämäntavoistaan. Osallistujia seurattiin keskimäärin reilun viiden vuoden ajan. Tuona aikana 93 prosenttia heistä kuoli.

Säännöllinen kahvin juominen oli yhteydessä pidempään elinaikaan ja hitaampaan syövän pahenemiseen. Mitä enemmän kahvia kului, sen parempi.

Verrattuna potilaisiin, jotka eivät juoneet yhtään kahvia, vähintään yhden kahvikupillisen päivässä nauttivilla oli 11 prosenttia suurempi selviytymisaste, ja heidän tautinsa levisi 5 prosenttia epätodennäköisemmin. Yli neljä kuppia päivässä juovilla luvut olivat jo 36 ja 22 prosenttia.

Tutkimuksessa kontrolloitiin muita ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä, kuten tupakointia, alkoholin käyttöä sekä kahviin lisättyjä lisukkeita. Tutkimus ei kuitenkaan osoita syy-seuraussuhdetta, ainoastaan yhteyden kahvin juomisen ja suolistosyövän leviämisen hidastumisen välillä.

Tutkimukset puhuvat kahvin suotuisista vaikutuksista suolistosyöpään

Harvardin yliopisto huomauttaa tiedotteessaan, ettei kyseessä ole ensimmäinen tutkimus, joka havaitsee käänteisen yhteyden säännöllisen kahvinjuonnin ja suolistosyövän välillä. 

Vuonna 2015 ilmestyneessä amerikkalaistutkimuksessa esitettiin, että runsas kahvinjuonti voi suojata paksusuoleen syöpään kuolemiselta. Seuraavana vuonna tutkijat totesivat, että kahvinjuonti voi jopa ennaltaehkäistä suolistosyöpiä – ja että mitä enemmän kahvia juo, sen pienempi sairastumisriski on. Myös vuonna 2017 tutkijat yhdistivät kahvin juomisen pienempään riskiin sairastua paksusuolen syöpään.

Kahvi sisältää esimerkiksi antioksidantteja ja tulehdusta vähentäviä ainesosia, jotka saattavat hillitä syöpää.

Suolistosyöpää hoidetaan ensisijaisesti leikkauksella

Kahvia ei kuitenkaan kannata pitää parantavana hoitona suolistosyöpään, joka pyritään ensisijaisesti leikkaamaan. Leikkauksiin liitetään tarpeen mukaan muita hoitoja, kuten sädehoitoa ja solunsalpaajia. 

Nyt ilmestynyttä tutkimusta kirjoittanut neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Christopher Mackintosh Mayo Clinic Alix School of Medicine -yliopistosta huomauttaa The New York Timesin mukaan, että kahvia juovien ei kuitenkaan kannata lopettaa tapaansa sairastumisesta huolimatta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja