Jalkapallovalmentaja Pauliina Miettinen näki painajaisia ennen rintasyöpädiagnoosia: "Arvasin, että jotakin tapahtuu"

Rintasyöpä pysäytti jalkapallovalmentaja Pauliina Miettisen - värvää jalkapalloseuroja mukaan syöpäkampanjaan 5:41
Pitkän linjan jalkapalloammattilainen Pauliina Miettinen haluaa puhua syövästä suoraan.

TiPSin päävalmentaja Pauliina Miettinen ei suostunut odottamaan yli kuukautta päästäkseen syöpätutkimuksiin ja haluaa nyt kampanjallaan vaikuttaa siihen, ettei muidenkaan tarvitsisi.

Entinen maajoukkuemaalivahti ja ammattilaispelaaja, Tikkurilan Palloseuran päävalmentaja Pauliina Miettinen haastaa Tackle Cancer, Tackle it Early -kampanjassaan ihmisiä lähtemään syöpätutkimuksiin ajoissa. Hän on kutsunut kampanjaan mukaan jalkapalloseuroja niin Suomesta kuin Yhdysvalloistakin. Yhdysvalloissa hän sekä pelasi että valmensi 1990- ja 2000-luvuilla.

Miettinen hämmästyi viime keväänä sitä, että kyhmyn löytymisen ja alustavan syöpäepäilyn jälkeen hänen olisi pitänyt odottaa julkisella puolella useita viikkoja ennen perusteellisia tutkimuksia. 

Hän havaitsi itse kyhmyn ennen lääkärille menoa.

– Näin yöllä kamalia unia. Sitten heräsin ja rintaa kutitti – tajusin, että siellä on mökkylä. Arvasin, että jotakin tapahtuu. Se oli keskiviikko. Perjantaina olin jo lääkärissä.

Alustavissa tutkimuksissa julkisella puolella lääkäri sanoi, että Pauliinalla on todennäköisesti syöpä.

– Kuvantamiseen olisin saanut ajan noin puolentoista kuukauden päähän. Tajusin, etten voi odottaa niin kauan ja varasin ajan yksityiselle. Tulos: ärhäkkä rintasyöpä. Maksoin tutkimuksesta 850 euroa, Miettinen kertoo.

"Kenenkään ei pitäisi roikkua löysässä hirressä"

Hän kertoo tapahtuneen herättäneen miettimään, miten vähempivaraiset saavat hoitoa vastaavassa tilanteessa.

– Kenenkään ei pitäisi joutua roikkumaan tuolla lailla löysässä hirressä ja pelätä, miten syöpä etenee omassa kehossa. Totta kai meillä on Suomessa todella hyvä terveydenhuolto verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, mutta tutkimusten tekemisen nopeudessa olisi parannettavaa – ainakin minun sairaanhoitopiirissäni.

Miettinen lisää saaneensa julkisella puolella hyvää hoitoa heti, kun diagnoosi vahvistettiin. Hänet leikattiin HUS:in sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Hyvinkään sairaalassa vajaa kuukausi diagnoosin jälkeen. Toinen rinta poistettiin

– Se ei ollut minulle iso juttu. Olisi voinut toisenkin poistaa samaan syssyyn, Miettinen sanoo Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Hiusten lähtö sytostaattihoidoissa otti sen sijaan koville.

– Itkin, kun kuulin joutuvani sytostaattihoitoihin, en olisi niihin halunnut. Tajusin, että hiukset lähtevät. Siinä samalla lähti identiteetti. Löysin kivan peruukin kyllä, mutta oli se kova paikka.

Katso Pauliina Miettisen haastattelu yllä olevalta videolta.

Pauliina Miettinen pelasi omalla jalkapallourallaan maalivahtina, puolustajana ja Yhdysvalloissa myös hyökkääjänä. Yhdysvalloissa hän myös toimi päävalmentajana Yhdysvaltain naisten ammattilaisliigassa Sky Blue -seurassa. Suomen maajoukkueessa hän pelasi 1990- ja 2000 -luvuilla.Lue myös:

    Uusimmat