Nainen, näin pienennät rintasyöpäriskiäsi – vaikka sinulla olisi perinnöllinen alttius

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Ei aina kyhmy – tällaisia ovat rintasyövän oireet.

Liikakilojen karistaminen ja niiden pois pysyminen auttaa välttymään rintasyövältä. Terveelliset elintavat vähentävät sairastumisia myös naisilla, jotka ovat geeniensä takia suurentuneessa sairastumisvaarassa.

Tiedot käyvät ilmi kahdesta tutkimuksesta, jotka julkaistiin yhdysvaltalaisessa Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Ensimmäiseen tutkimukseen osallistui 180 000 yli 50-vuotiasta naista, joista 6 900 sairastui rintasyöpään keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana.

Riski sairastua rintasyöpään havaittiin noin 20–30 prosenttia pienemmäksi naisilla, jotka onnistuivat laihduttamaan ja myös pitämään karistetut kilot poissa. Suurimman hyödyn saivat ainakin yhdeksän kiloa laihtuneet. Heillä hyödyt säilyivät silloinkin, kun osa laihdutetuista kiloista palasi seurannan aikana.

Terveelliset elämäntavat pienentävät myös perimästä johtuvaa sairastumisriskiä

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin useiden terveellisiksi tiedettyjen elintapojen vaikutuksia naisilla, joista osa oli suurentuneessa rintasyövän vaarassa geneettisen alttiuden vuoksi. Tähän tutkimukseen osallistui lähes 150 000 naista.

Terveelliset elämäntavat eivät kumonneet perimästä johtuvaa sairastumisriskiä kokonaan, mutta silti pienensivät sitä noin 30 prosenttia. Terveellisillä elintavoilla tarkoitettiin muun muassa savuttomuutta, riittävää liikuntaa ja kohtuutta alkoholin käytössä.

Yhdessä tutkimukset vahvistavat näyttöä lihavuuden vähentämisen ja terveellisten elintapojen merkityksestä rintasyövän ehkäisyssä.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, ja siihen sairastuu noin 5 000 naista joka vuosi. Rintasyöpä yleistyy 45. ikävuoden jälkeen. Nuoremmilla se on harvinainen.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat