Jäämereltä hönkii pian hyytävä puhallus ja jäänsininen ilmamassa jämähtää Suomen ylle – tällaista säätä hiihtolomaviikoille on luvassa

Luvassa hyytävä helmikuu – tältä näyttää tuore kuukausiennuste 5:35

Pakkaset puraisevat ainakin vielä kerran tämän talven aikana, kun tuore kuukausiennuste lupailee hyytävän kylmää helmikuuta.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että kylmyys myös toteutuu aika varmasti.

– Kuukausiennusteen ovat heitelleet viime aikoina aika paljon, mutta nyt helmikuun viimeiselle viikolle asti tuore kuukausiennuste näyttää keskimääräistä kylmemmältä, jopa varsin hyytävältä.

Pouta näyttää yllä olevalla videolla, miten Suomi peittyy pian jäisensinisen ilmamassan alle.

Jäämereltä hönkii erittäin hyytävä puhallus

Sitä ennen luvassa on kuitenkin mielenkiintoinen ilmiö, joka tykittää aina Jäämereltä saakka kylmää ilmaa.

– Ensimmäisellä viikolla merkittävin ilmiö on erittäin hyytävä puhallus Siperian pohjoispuolelta Jäämereltä kohti Suomea. Se yltää pitkälti Pohjois-Eurooppaan saakka.

Poudan mukaan tilanne on "ihan hassu", sillä Lapissa lämpötilat ovat silti keskiarvoihin nähden lämpimämpiä kuin etelässä. Yllä olevalta videolta voit katsoa, mistä erikoinen tilanne johtuu.

Suomi jää keskelle "kauhean kylmää lämpärettä"

Tämän kuun kylmin jakso osuu kuitenkin ennusteen mukaan viikolle 7.

– Silloin me olemme keskellä kauhean kylmää lämpärettä.

Tuolloin lämpötila voi olla jopa yli 5 astetta keskimääräistä kylmempää, eli kyllähän se aika hyytävää tarkoittaa.

Tilastojen mukaan helmikuussa ylimmät lämpötilat ovat lähellä –5 astetta ja pohjoisessa –10 astetta. Öisin pakkanen on keskimäärin etelässä yli –10 astetta ja pohjoisessa voi olla yli –20 astetta.

Helmikuun loppupuolella kylmä signaali alkaa kuitenkin heiketä ennusteessa, kun jäisensininen kylmä lämpäre vetäytyy Suomen yltä.

Miltä näyttää talvilomaviikkojen lumitilanne?

Kuukausiennuste ulottuu jo eteläsuomalaisten talvilomaviikolle sakka, joka on viikolla 8. Sitä seuraa Keski-Suomen lomaviikko sekä viikolla 10 alkava pohjois- ja itäsuomalaisten talvilomaviikko.

Pouta kertoo, että todennäköisesti runsaimpia lumisateita saadaan todennäköisesti Suomen rannikoilla sulan meren vuoksi. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä lunta on jo valmiiksi riittämiin talviharrastuksia varten koko maassa.

– Talvilomaviikoilla voisi olla aika tasaisen näköinen lumitilanne. Lumensyvyys on puolen metrin molemmin puolin, ja varsin talvisen näköistä on kaikkialla!

Katso yllä olevalta videolta lumensyvyys eri puolilla Suomea!

Lue myös:

    Uusimmat