Jääko uhrien hyvinvointi someraivon jalkoihin? Ylikonstaapeli Pelkonen: "Lapset ja nuoret, älkää säikähtäkö – te ette ole tehneet mitään väärää"

Seksuaalirikokset 9:33
Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa vieraina ylikonstaapeli Nina Pelkonen ja Pelastakaa lapset ry:n Nina Vaaranen-Valkonen.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa ylikonstaapeli Nina Pelkonen ja Pelastakaa lapset ry:n Nina Vaaranen-Valkonen pureutuvat ilmiöihin seksuaalirikosepäilyjen ympärillä.

Illan ohjelmassa puidaan viimeaikaisia ulkomaalaistaustaisten miesten epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia. Aihe on kuohuttanut laajalti ja aiheuttanut suoranaista someraivoa ja -vihaa. Mutta miten jälkipyykki tulisi hoitaa niin, että uhreille ei aiheutuisi lisäkärsimystä?

Vaaranen-Valkonen muistuttaa, että kohun keskellä jokaisen aikuisen vastuulla on se, miten näistä asioista puhutaan.

– Meidän täytyy keskittää huomio lapsiin ja lapsiuhrien asemaan. Meidän pitää miettiä, miten näistä asioista puhutaan, jotta emme aiheuta meidän puheilla tai somevihalla lisää ongelmia näille lapsille.

Vaaranen-Valkosen mukaan lapselle ei tulisi antaa sellaista käsitystä, että tällaisista asioista ei voi selvitä.

– Jos puhumme niin, että tästä ei voi toipua, niin teemme vain ja ainoastaan pahaa.

Ylikonstaapeli Pelkosen mukaan yhtenä suurena ongelmana on se, että suurin osa hyväksikäyttötapauksista ei tule poliisin tietoon. Jos rikosilmoituksen tekeminen tuntuu haastavalta, Pelkonen muistuttaa, että nuorten kannattaa puhua asiasta edes jollekin aikuiselle. 

– Lapset ja nuoret, älkää säikähtäkö tätä mediamylläkkää. Te ette ole tehneet mitään väärää. On aivan luonnollista olla utelias ja hankkia kontakteja. Tämä ei ole teidän vastuu, Pelkonen alleviivaa.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa tiistaisin klo 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat