Jaakko Ryhänen laulajien arvostelusta: Koviakin nimiä lyödään alas

Kokemuksella: Jaakko Ryhänen 25:26

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Jaakko Ryhänen puhui avoimesti oopperalaulajiin kohdistuvista paineista ja niiden vaikutuksesta omiin sydänvaivoihinsa.

Oopperalaulajana uran luonut Jaakko Ryhänen tietää, että vokalistin suoritusta tuomaroidaan monesta suunnasta. Siksi hän nyt laulupedagogina toimiessaan varoittaa oppilaitaan oopperatalossa koittavasta arvostelusta.

– Siellä on kaikki kollegat, siellä on kapellimestari, siellä on ohjaaja, siellä on pianisti, siellä on satahenkinen kuoro, joka arvostelee teitä. Ja sitten kun te astutte näyttämölle, niin siellä voi olla se 2 000–3 000 ihmistä katsomossa arvostelemassa, miten te teette sitä työtänne. Ja seuraavana tai sitä seuraavana päivänä voitte lukea vielä päivän lehdestä, että menikö hyvin vai huonosti. Ja joskus ja useinkin kovatkin nimet voidaan lyödä lattajalaksi. Ja sieltä pitää kuitenkin nousta seuraavana päivänä ja lähteä harjoituksiin, Ryhänen sanoi lähetyksessä.

Pyöritystä ei kestä ilman äärimmäisen hyvää itsetuntoa. Ryhänen kertoi siksi kehottavansa lahjakkaitakin oppilaita miettimään kahdesti, kannattaako ammattilaulajaksi ryhtyminen.

– Siinä on paljon hienoja puolia, mutta kyllä se on myöskin hermoja raastavaa.

– Kun menin pari vuotta sitten sydänleikkaukseen, sydän oli tosi huonossa kunnossa ja ihmettelin kotona, että kuinkas se nyt näin on mennyt tämä sydän. Niin tytär sanoi: isä, sä olet ollut 40 vuotta laulaja ja siitä 30 vuotta kiertänyt maailmaa – jatkuva stressi, ai niin! Mutta minä olin tottunut siihen stressiin.

Nyt oopperalavoilta poistunut Ryhänen paitsi opettaa, myös kiertää Suomea Jyrki Anttilan ja Seppo Hovin kanssa vanhan ajan viihdemusiikkia esittäen.

– Olosuhteisiin nähden jaksan hyvin. Lääkäri sanoi, että sydän toimii noin 40 prosenttia, ja se vanhalle miehelle riittää, Ryhänen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat