Jaakko Hämeen-Anttila: Länsimaisessa ja arabikulttuurissa enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja

Lähiö kotina jo yli 25 vuotta 25:07

Länsimaiden kuva arabikulttuurista on hyvin yksipuolinen, kertoi Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila Studio55.fi-lähetyksessä

Arabi- ja länsimainen kulttuuri ovat Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan pohjimmiltaan hyvin samankaltaisia.

– Ihmiset ovat samoista asioista huolissaan ja samat asiat myös ilahduttavat. Yhtälailla arabialaista ilahduttaa uusi auto kuin mikkolalaista täällä, Hämeen-Anttila sanoi lähetyksessä.

Hän korostaa, että länsimaihin välitettävä kuva arabikulttuurista on hyvin yksipuolinen. On totta, että arabimaissa on nyt paljon väkivaltaisuuksia, mutta se on vain osa todellisuutta. Myös sodan runtelemissa maissa ihmiset elävät normaalia elämää, mistä länsimaiset mediat eivät uutisoi. Ongelmat eivät myöskään kata koko arabilais-islamilaista maailmaa.

– Erot Marokon ja Saudi-Arabian välillä ovat huikean isot. On liioiteltua puhua yhtenäisestä arabikulttuurista samalla tavalla kun on liioiteltua puhua eurooppalaisesta kulttuurista.

Hämeen-Anttilan mukaan länsimaat voisivat oppia enemmän arabikulttuurista lukemalla aiheesta muutakin kuin terrorismiin ja naisten asemaan keskittyviä kauhukertomuksia. Hän kehottaa laajentamaan kuvaa arabeista paitsi kirjallisuuden, taiteen ja elokuvien kautta, myös matkustamaan rauhallisiin arabimaihin.

– Arabimaissa on täysin rauhallisia ja turvallisia paikkoja, joihin voi mennä paikan päälle katsomaan, millaisia ihmiset ja kulttuuri oikeasti ovat, Hämeen-Anttila kertoi lähetyksessä.

Mitkä ovat 25 vuotta Mikkolassa asuneen Hämeen-Anttilan mielestä lähiön parhaat puolet? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat