Mainos

Itävallan presidentti vaatii ehdokasta eroamaan – kuului natsi-ideologiseen veljeskuntaan

Itävallassa presidentti Alexander Van der Bellen vaatii äärioikeistolaisen vapauspuolue FPÖ:n ehdokasta eroamaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ala-Itävallan osavaltiovaaleissa FPÖ:n kärkiehdokkaana ollut Udo Landbauerin taustasta on selvinnyt yhteyksiä natsi-ideologiaan, joiden takia presidentti on vaatinut tämän eroa.

Landbauer on toiminut natsi-ideologisen veljeskunnan apulaisjohtaja. Veljeskunta tuotti vuonna 1997 laulukirjan, jossa on muun muassa viittauksia juutalaisten tappamiseen. Viranomaiset tutkivat Landbauerin natsiyhteyksiä. Landbauer on ilmoittanut, ettei aio erota luottamustehtävistään.

Vapauspuolue sai eilisissä Ala-Itävallan vaaleissa 15 prosentin kannatuksen. Noin puolet äänistä saaneen kansanpuolueen aluejohtaja sanoi olevansa valmis yhteistyöhön vapauspuolueen kanssa aluehallituksessa, mutta sanoi jättävänsä Landbauerin ulkopuolelle.

Vuonna 1956 perustetun vapauspuolueen ensimmäiset johtajat olivat entisiä natseja, mutta puolue on sittemmin irtisanoutunut juutalaisvastaisuudesta. Itävallan juutalaisten järjestö on jatkanut boikottiaan FPÖ:ta kohtaan. 

Puolue muodosti syksyllä maahan hallitukseen yhdessä Sebastian Kurzin johtaman keskusta-oikeistolaisen kansanpuolueen kanssa. Liittokansleri Kurz on tuominnut Landbauerin veljeskunnan tuottaman laulukirjan. Hän kutsuu sitä rasistiseksi, antisemitistiseksi ja todella vastenmieliseksi tuotokseksi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja