Tuoreen tutkimuksen mukaan ravitsemussuositukset toteutuvat Suomessa parhaiten pääkaupunkiseudulla ja maan suurimmissa kaupungeissa sekä Itä-Suomessa. Vähiten ravitsemussuosituksia noudatetaan Länsi- ja Pohjois-Suomessa.
– Kokonaisuutena kaupungit erottuvat tutkimuksessa edukseen. Merkittävimmin erot näkyvät maaseudun ja kaupunkien välillä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Tommi Härkänen sanoo STT:lle.
Punainen liha maistuu maaseudulla
Harvaan asutuilla alueilla esimerkiksi suolan ja punaisen lihan kulutus oli keskimääräistä suurempaa. Suurissa kaupungeissa kaikki ja naiset myös Kaakkois- ja Keski-Suomessa taas söivät keskimääräistä enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
Selvimmin alueelliset erot suomalaisten syömisessä näkyvät, kun tarkastellaan yksittäisiä elintarvikeryhmiä.
– Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa syödään eniten kalaa, ja ruisleivän syönti korostuu Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, Härkänen sanoo.
Kasviksia syödään runsaimmin pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla sekä Jyväskylän, Kuopion, Joensuun ja Lappeenrannan rajaamalla alueella. Lihaa kulutetaan eniten Lapissa ja Koillismaalla.
Erilaiset ruokakulttuurit selittävät alueellisia eroja ainakin osin.