Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä

Oletko sinä tehnyt muutoksia leivänpäällisiin viimeisen vuoden aikana?
Oletko sinä tehnyt muutoksia leivänpäällisiin viimeisen vuoden aikana?Shutterstock
Julkaistu 04.09.2025 07:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kyselytutkimus selvitti suomalaisten suhtautumista leipään ja leivänpäällisiin.

Syyskuun toisella viikolla vietetään jälleen kansallista leipäviikkoa. Tänä vuonna viikon teemassa huomiota kiinnitetään erityisesti täysjyvään.

Leipätiedotuksen mukaan nyt on aika nostaa esiin täysjyväviljan monipuoliset terveyshyödyt ja kannustaa suomalaisia käyttämään täysjyvää osana jokapäiväistä ruokavaliota.

Lue myös: Tiesitkö tätä lauantaimakkarasta?

Leipää mieluiten juustolla

Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää vuonna 2024 keskimäärin noin 40 kiloa henkeä kohden. Päivittäin suomalainen söi leipää noin 110 grammaa, mikä vastaa vajaata neljää viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää. Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun.

Muutoksia on sen sijaan havaittavissa suomalaisten leivänpäällisissä. Vaasan selvitti tuoreessa kyselytutkimuksessa suomalaisten näkemyksiä leivästä ja leivänpäällisistä.

Suomalaiset valitsevat leipänsä päälle useimmiten juustoa (77 prosenttia), kasviksia (63 prosenttia), punaisesta lihasta valmistettuja leikkeleitä (50 prosenttia) ja kasvimargariinia (47 prosenttia).

Tutkimuksessa selvisi, että vain noin 1,5 prosenttia suomalaisista ei syö leipää lainkaan.

Lue myös: Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?

Selkeä muutos leivänpäällisissä: Ravitsemussuositukset vaikuttavat

Kun vastaajilta kysyttiin, minkä leivänpäällisten syömistä he ovat viimeisen puolen vuoden aikana lisänneet ja minkä vähentäneet, näkyi kasvua oikeastaan vain kasvisten syönnissä. Sen sijaan punaisesta lihasta valmistettujen leikkeleiden määrää on selkeästi vähennetty. 

– Kyselytulosten taustalla vaikuttavat todennäköisesti ainakin jollain tasolla syksyllä julkaistut uudet ravitsemussuositukset. Suosituksissa kasvisten määrää kehotettiin nostamaan ja lihatuotteiden laskemaan, ja juuri näitä muutoksia kyselyn tuloksissa näkyy, Vaasan oy:n Senior Category Manager Mikko Kaijansinkko kertoo tiedotteessa.

Myös leikkelevalmistajat ovat aiemmin kertoneet uusien ravitsemussuositusten vaikuttaneen tuotteiden myyntiin.

Kyselyn perusteella leikkeleissä punaisesta lihasta on siirrytty siipikarjanlihaan ja yleisesti leikkeleistä juustoon ja kasviksiin sekä kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin. Monet kertovat myös, että eivät ole varsinaisesti korvanneet leikkeleitä millään, vaan vähentäneet niiden käyttöä. 

Vaasan oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus toteutettiin kesäkuussa 2025 ja siihen vastasi 1000 suomalaista.

Lue myös: Miten kävi leikkeleiden suosion? Kaupat vastaavat

Katso myös: Oletko tajunnut tätä kaupan paistopisteellä?

1:05Oletko tajunnut tätä kaupan paistopisteellä?Tiettyjä paistopistetuotteita ei tarvitse punnita lainkaan.

Lisää aiheesta:

Yleinen harhaluulo leivästä ja kasviksista – moni sortuu terveysmokaan!Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Älä sorru terveysmokaan! Monilla suomalaisilla harhaluulo leivästä ja kasviksista Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia"Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • pe17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • pe08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?