Itä-Suomen poliisilla viime yönä poikkeuksellisen paljon alaikäisiä asiakkaita 11-vuotiaasta alkaen: "Kannabista ei varmaankaan ole tarkoitettu tuon ikäisille"

1:39
Miten suuri ongelma huumeet ja kannabis on nuorille? Poliisitaustan omaava kansanedustaja Jari Kinnunen kertoo näkemyksensä.

Alaikäiset olivat ajaneet kortitta päihtyneenä ja käyttäneet kannabista, Itä-Suomen poliisi kertoo.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Itä-Suomen poliisin toimialueella virkavallan asiakkaiksi päätyi poikkeuksellisen paljon alaikäisiä.

– Ikähaarukka 11-vuotiaasta alkaen ja nyt ajankohtaista kannabista ei varmaankaan ole tarkoitettu tuon ikäisten päihdekäyttöön, Itä-Suomen poliisilaitos kirjoittaa Facebookissa.

Itä-Suomen poliisin toimialueet ovat Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat.

Asiasta on sittemmin käyty värikästä keskustelua. Neljä suurinta eduskuntapuoluetta kertoi vastustavansa kannabiksen laillistamista. Myöskään poliisi ei ole innostunut ajatuksesta.

Alaikäisten kannabiksen käyttö ei ole lisääntynyt vastaavalla tavalla kuin nuorten aikuisten käyttö. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan vuonna 2019 joka kymmenes peruskoulun 8.—9.-luokkalainen kertoi Kouluterveyskyselyn mukaan kokeilleensa kannabista ainakin kerran.

"Nuoria ja vanhempia varoiteltu"

Kannabis ei suinkaan ollut ainoa Itä-Suomen poliisia huolestuttanut seikka alaikäisten yöaskareissa.

– Edes alaikäisenä ei saa kuljettaa moottoriajoneuvoa päihtyneenä, Itä-Suomen poliisi toteaa.

– Nuoria (lapsia) ja vanhempia on varoiteltu ja muistuteltu tällä viikolla Itä-Suomessa muun muassa pullopommeista, kortitta ja kovaa ajosta ynnä muista uhkakuvista, mutta pannaan nyt nuo perinteiset päihteet ja kotiintuloajatkin listalle, poliisi jatkaa.

"Kukkahattuterveisin" kirjoittaneet Itä-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskus ja yleisjohto kuitenkin muistuttavat, että suurin osa itäsuomalaisista lapsista ja nuorista on edelleen käyttäytynyt hyvin.

– Nuhteettomasti ja esimerkillisesti. Valtaosa asiakkaistamme on niitä fiksuja aikuisia, poliisi kirjoittaa.

5:36
Kannabis puhuttaa – miksi marginaaliset teemat jyräävät laajempia?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja