Israelin parlamenttivaaleissa tiukka taistelu: Netanjahun Likud-puolue Gantzin Sininen ja valkoinen -vaaliliitto saamassa saman verran paikkoja

Israelin jännittävien parlamenttivaalien ennakkotulokset selviämässä 1:46

Israelin parlamenttivaaleissa sekä Benjamin Netanjahun Likud-puolue että Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -vaaliliitto ovat saamassa parlamenttiin 35 paikkaa, kun äänistä on laskettu 95 prosenttia.

Aiemmin kolme erillistä ovensuukyselyä lupasi Likudille 33–36 paikkaa ja Sininen ja valkoinen -vaaliliitolle joko 36 tai 37 paikkaa. Ovensuukyselyjen tulosten ilmaantuessa sekä Netanjahu että Gantz julistautuivat vaalien voittajaksi.

Kannattajilleen pitämässään puheessa Netanjahu sanoo olleensa todella liikuttunut vaali-illasta.

–  Tämä on mahtavan voiton ilta. Mahtavan!

Puheessaan hän lisäksi painotti, että hallituksesta tulee oikeistolainen.

Netanjahua on syytetty korruptiosta ja populismista

59-vuotias Gantz on entinen Israelin armeijan esikuntapäällikkö. Hän on sanonut ennen vaaleja korjaavansa vahingot, jotka Netanjahu on saanut Israelissa aikaan ajamalla erimielisyyksiä lietsovaa politiikkaa.

Gantz on myös vedonnut Netanjahun korruptiosyytteisiin ja todennut pitkäaikaisen pääministerin olevan aika luopua vallasta.

Pääministerinä useita vuosia toiminut 69-vuotias Netanjahu on rakentanut maineen Israelin turvallisuuden ja taloudellisen kasvun takaajana, mutta populismi ja korruptiosyytteet ovat saaneet monet israelilaiset toivomaan muutosta.

Kriitikkojen mukaan Netanjahu on käyttänyt kampanjansa aikana populistista retoriikkaa, joka demonisoi muun muassa Israelin arabeja. Lisäksi pääministeriä syytetään muun muassa lahjusten vastaanottamisesta.

Juttu jatkuu Israelin parlamenttivaaleja käsittelevän uutisvideon jälkeen. 

Israelin vaaleissa tasainen kamppailu 1:28

Muutama päivä ennen vaaleja Netanjahu kertoi liittävänsä Länsirannan juutalaissiirtokunnat tiukemmin Israeliin, jos hän voittaa parlamenttivaalit. Israel miehitti Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Alueella asuu yli 2,5 miljoonaa palestiinalaista ja siirtokunnissa satojatuhansia juutalaisia.

Äänestyspäivänä kritisoitiin sitä, että eräät Netanjahun johtaman Likud-puolueen jäsenet olivat tuoneet pieniä kameroita äänestyspaikoille arabialueilla. Arabipoliitikkojen mielestä kyse oli pelotteluyrityksestä, kun taas Likudin virkailijat ja Netanjahu sanoivat kameroiden estävän vaalivilpin.

Lue myös:

    Uusimmat