Netanjahun vaalilupaus: Länsirannan siirtokunnat osaksi Israelia

Ihmisoikeustarkkailijat Israel-Palestiina-konfliktin keskellä 14:42
Video: Ihmisoikeustarkkailijat Israel-Palestiina-konfliktin keskellä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lupaa liittää Länsirannan juutalaissiirtokunnat tiukemmin Israeliin, jos voittaa tiistaiset parlamenttivaalit. Netanjahu kommentoi asiaa tv-haastattelussa, jossa lupasi ulottaa Israelin vallan siirtokuntien alueelle.

Netanjahu kosiskelee lupauksellaan äärioikealla olevia äänestäjiä.

Israel miehitti Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Alueella asuu yli 2,5 miljoonaa palestiinalaista ja siirtokunnissa satojatuhansia juutalaisia.

Kansainvälinen yhteisö katsoo, että siirtokuntien rakentaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista. Niiden rakentaminen on myös merkittävä este sille, että alueelle saataisiin aikaan rauha Israelin ja palestiinalaisten välille.

Siirtokuntien liittäminen Israeliin saattaisi merkitä lopullista kuoliniskua niin sanotulle kahden valtion mallille, josta on haettu ratkaisua konfliktiin. Mallissa palestiinalaisalueista muodostettaisiin itsenäinen Palestiinan valtio.

Palestiinalaisten edustaja: Netanjahu ei yllätä

Palestiinalaisten edustaja Saeb Erekat kommentoi Twitterissä, ettei Netanjahun lausunto yllätä. Hänen mukaansa Israel jatkaa kansainvälisen oikeuden vastaista toimintaansa niin kauan kun siitä ei rangaista. Hän mainitsi erityisesti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuen Israelille.

–  Jatkamme oikeuksiemme ajamista kansainvälisillä foorumeilla, kuten kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, Erekat sanoi.

Trump tunnusti äskettäin Golanin ylänköalueen osaksi Israelia.

Israel valtasi Golanin ylängön Syyrialta kuuden päivän sodassa. Alueesta taisteltiin uudelleen vuonna 1973, mutta se pysyi Israelin hallinnassa.

Vuonna 1981 Israel liitti Golanin alueisiinsa. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Israelin vaadetta Golanin alueeseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat