Ison valliriutan ahdinko syvenee – "Kuolleet korallit eivät tee vauvoja"

Merien kohoavat lämpötilat estävät Australian Isoa valliriuttaa palautumasta aiemmista merenalaisista lämpöaalloista. Tutkijat kertoivat keskiviikkona, että uusien korallien määrä on laskenut 90 prosentilla vuosien 2016 ja 2017 lämpöaaltojen jälkeen.

Lämpöaallot valkaisivat valliriuttaa, joka on Unescon maailmanperintökohde. Valkaisu tapahtuu, koska korkeassa lämpötilassa koralli karkottaa symbioosissa kanssaan elävät levät, jolloin se menettää myös värinsä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten aikuiset korallit selvisivät peräkkäisistä kuumista kesistä. Tutkijaryhmä arvioi, että nuorten korallien toipuminen tavanomaiselle tasolle kestäisi 5–10 vuotta, jos uusia valkaisuaaltoja ei tule.

– Kuolleet korallit eivät tee vauvoja, sanoi James Cook -yliopiston korallitutkimuskeskuksen johtaja Terry Hughes keskiviikkona.
Toivoa ei Hughesin mukaan kuitenkaan ole vielä menetetty, sillä jotkin korallilajit sietävät vaihtelevia lämpötiloja muita paremmin. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että lämpenevässä meressä lajien määrä vähenee merkittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat