Mainos

Isometsä: Suomalaisnaiset iso pettymys – Krista Pärmäkosken tilanne herättää kysymysmerkkejä

2:29
Krista Pärmäkoski jäi alkueriin sprintissä: "Toivotaan, että tämä antaa virtaa huomiselle."

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä odotti suomalaisnaisilta paljon enemmän maastohiihdon maailmancupin avanneessa Rukan perinteisen sprintissä. Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Katri Lylynperä etenivät puolivälieriin, mutta karsiutuivat sitten kaikki selvästi.

Isometsä niputtaa suomalaisnaisten kokonaispanoksen kotikisassa pettymykseksi. Hän odotti aika-ajon perusteella Suomen naisilta yhtä finaalipaikkaa.

– Kun erävaiheessa omien erien sijoitukset olivat 6, 6, 6 ja 5, ei oltu edes mukana taistelussa välieriin pääsystä, Isometsä sanoo.

– Jos häviät finaali- tai välieräpaikan jollain kurotuksella, kolmella tai viidellä sentillä, se on eri asia. Nyt ei oltu edes lähellä sitä.

Vuosi sitten Pärmäkoski ylsi Rukan sprintissä finaaliin ja oli viides. Nyt sijoituksellisesti paras oli Kyllönen, joka tuli 24:nneksi. Pärmäkoski oli 26:s, Niskanen 27:s ja Lylynperä 30:s.

– Muistan, että kaikki puhuivat viime vuonna, että tämä on ensimmäinen kisa ja tulee muutoksia – mutta ei tullut. Hyvin pitkälti se on sillä tavalla, että he, jotka ovat kunnossa nyt, tulevat olemaan kunnossa myöhemminkin, Isometsä korostaa.

– Täytyy muistaa, että tämä oli ensimmäinen kisa kaikille muillekin. Heidänkin tarkoituksensa on hiihtää vielä kovempaa tänä vuonna.

Isometsä sanoo, että hän ei paina Pärmäkosken kaltaisen kokeneen urheilijan kohdalla päätä pensaaseen, mutta tilanne herättää kysymysmerkkejä. Huomenna naisilla on edessä 10 kilometrin perinteisen kilpailu.

– Naisissa kuuden parhaan joukkoon ei ole tällä hetkellä eväitä kellään muulla kuin Kristalla. Tämän päivän pieni vaisuus jätti vähän kysymysmerkkejä sen eteen. 

1:32
Flunssasta kärsinyt Anne Kyllönen onnistui sprintissä: "Viivalle pääsy oli jo voitto."

Iivo Niskaseen kohdistuvat suuret odotukset

Suomen miehistä sprintin erävaiheeseen selvitti tiensä seitsemän hiihtäjää, mutta ainoana välieriin ylsi Joni Mäki, jonka loppusijoitus oli 11:s. Iivo Niskanen oli 14:s, Ristomatti Hakola 16:s, Lauri Vuorinen 19:s, Juho Mikkonen 20:s, Juuso Haarala 28:s ja Lauri Lepistö 29:s.

Isometsä pitää Mäen suoritusta hyvänä ja antaa sinivalkomiehille naisia puhtaammat paperit, mutta toteaa odottaneensa aika-ajon perusteella finaaliin yhtä ja välieriin ainakin kahta suomalaismiestä.

– Se oli sekä miehissä että naisissa silmiinpistävää, että lähestulkoon joka kerta oli sama reaktio: Kun tultiin viimeisen nousun alle, suomalaiset olivat vielä hyvin mukana. Mutta kun lähdettiin viimeiseen nousuun ja tekemään rynnistystä, oli aivan sama, oliko suomalainen nousuun lähdettäessä toisena tai kolmantena, kun nousun päällä oltiin viimeisenä, Isometsä havainnoi.

– Joni Mäki teki poikkeuksen, että hän pystyi niin sanotusti pitämään paikkansa. Lisäksi Iivo pystyi muutaman ohittamaan nousussa, mutta hänellä se nousu on paras paikka kisassa. Muuten me menetimme nousussa sijoja.

Isometsä korostaa, että huomio ei ole sinänsä uusi.

– Tätä on ollut havaittavissa aiemminkin, että aika-ajossa ollaan vielä mukana hyvin, mutta sitten vaikeudet alkavat.

Suomalaissointujen on lupa odottaa suloisempia huomenna.

– Huomista odotellaan. Siinä meillä on tämän viikonlopun suurin sauma, kun Iivo pääsee lyömään perinteistä viittätoista. Sieltä ei voi odottaa mitään muuta kuin kolmen sakkiin sijoittumista, ja jos rohkeasti sanon, jopa voittoa, Isometsä ennakoi.

– Jos huomenna ei pärjätä, sitten alkaa olla jo vähän hätä.

1:21
Iivo Niskanen jäi sprintissä puolivälieriin: "Vähän liian kiltti olin."

1:26
Joni Mäki oli sprinttipäivän paras suomalainen: "Aihio on hyvä."

1:32
Ristomatti Hakola putosi yllättäen jo puolivälierävaiheessa – valitteli pidon puutetta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja