Isometsä ojentaa jo varovaisesti kolmossijaa Krista Pärmäkoskelle – "Pieni arvoitus loppunousussa"

Krista Pärmäkoski: Pyrin taistelemaan kolmannen sijan Tourilla 2:06
Krista Pärmäkoski kommentoi lauantain kisaa ja Tourin päätöstä MTV Urheilulle.

Krista Pärmäkoski on vahvasti kiinni maastohiihdon Tour de Skin kokonaiskisan kolmossijassa, mutta helpolla se ei irtoa, painottaa MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä. 

Pärmäkoski hiihti neljänneksi 10 kilometrin perinteisen yhteislähdössä lauantaina, mutta kun Julia Belorukova ja Jessica Diggins jäivät selän taakse, suomalaistähti nousi kokonaiskisassa kolmanneksi ennen päätösetappia. 

– Pärmäkoskelta samanlainen hiihto kuin aikaisemminkin Tourilla: ihan hyvää, mutta se viimeinen potku on poissa. Sitä pitää etsiä Tourin jälkeen. Hän oli vaikeuksissa ylämäissä, mutta alamäkeen oli valtava suksi, Isometsä summaa.

Kokonaiskisassa Pärmäkoski on nyt yli kahden minuutin päässä johtajasta, Norjan Ingvild Flugstad Östbergistä ja 53 sekunnin päässä Venäjän Natalia Neprjajevasta

– Östberg menee menojaan, se on selvä. Neprjajeva oli tosi huono nousussa viime vuonna, mutta nyt hän on ihan eri kunnossa. Näyttää siis siltä, että Pärmäkoski on kamppailussa kolmossijasta, Isometsä ennakoi.

– Krista on siinä vahvimmilla, mutta kyllä hän joutuu täyden päivätyön tekemään. Voisi ajatella, että takaa tulevista Diggins ja Anastasia Sedova ovat loppunousussa vahvempia kuin Krista, mutta ero on iso. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Kyllönen ja Pärmäkoski Tour-loppunoususta: Taistelua omia tuntemuksia vastaan 1:57
Krista Pärmäkoski ja Tourin jo keskeyttänyt Anne Kyllönen kertovat Tour de Skin loppunoususta MTV Urheilulle.

Pärmäkoskella on puskuria Sedovaan 50 sekuntia, Digginsiin 54. Belorukova lähtee jahtaamaan suomalaista 14 sekunnin päässä. 

– Pärmäkoski on hieman huonommassa kunnossa kuin vuosi sitten, mikä antaa pienen arvoituksen nousuun. Hänhän on ollut nyt Tourilla vaikeuksissa juuri nousuissa. Turvaverkkoa on taakse päin, eli kohtuullisen luottavainen voi olla kolmannen sijan suhteen, mutta ei missään nimessä täysin varma.

"Maitohapoilla nousu yhtä kidutusta"

Isometsä korostaa nousussa kahta asiaa: aikaeroa takaa-ajajiin ja päivän kuntoa. 

– Esimerkiksi Östbergillä on hyvä tilanne, kun hän pääsee hieman karussa nousuun, niin hänen ei tarvitse ihan viimeisen tapin takaa tulla sitä ylös. Silloin se helpottuu paljon. Jos joudut sykkimään maitohappokynnyksen yli, niin sehän on ihan kidutusta. Takaa-ajajien on pakko mennä kidutuksen puolelle.

– Tässä kohtaa päivän kunto on todella ratkaiseva seikka. Jos sinulla on väsy päivä, niin se on henkisesti erittäin rankkaa, kun tiedät, mitä on tulossa. Mutta sitten jos sinulla on pirteä päivä, niin nousua jopa odottaa, että pääsee iskemään. Nousu on siis myös henkien taisto, asiantuntija alleviivaa.

Miesten puolella voittotaisto näyttää naisten tavoin selvältä. Norjan Johannes Hösflot Kläbo repäisi lauantaina itselleen minuutin ja 20 sekunnin keulan

– Kyllä Kläbo sen ratkaisi. Hän ei ole koskaan nousua kivunnut, mutta kun hän on noin hyvässä kunnossa ja kevytrakenteinen hiihtäjä, niin kyllä Kläbon se pitäisi hoitaa. Muut sijat ovat auki, Isometsä summaa. 

Alla video viime vuoden Tour de Skiltä, kun MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä nousi Alpe Cermisin päälle

Jari Isometsä tutustui Tour de Skin kuuluisaan loppunousuun 8:02
Jari Isometsä kipusi Alpe Cermisin päälle vuosi sitten. 

Lue myös:

    Uusimmat