Isometsä: Matti Heikkisen poikkeuksellisessa urassa kaksi isoa oppia – "En muista ketään toista"

Matti Heikkinen lopettaa uransa:"Päivääkään en vaihtaisi pois" 2:13
Matti Heikkinen kommentoi uransa viimeistä arvokisastarttia.

Matti Heikkisen urassa on paljon ammennettavaa suomalaiselle huippumaastohiihdolle, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä linjaa. 

Neljä maailmancupin osakilpailuvoittoa. Maailmanmestaruus. Kolme muuta MM-mitalia. 

Siinä on viimeisen arvokisastarttinsa sunnuntaina hiihtäneen Matti Heikkisen, 35, uran kirkkaimpia saavutuksia. 

Heikkisen uran perintö suomalaiselle maastohiihdolle on kuitenkin näitä sijoituksia huomattavasti arvokkaampi. 

– Ensinnäkin: kovalla työnteolla on merkitystä. Matti on pystynyt noihin suorituksiin erittäin kovalla ja määrätietoisella harjoittelulla. Hän on myös erittäin tarkka kaveri. Hän analysoi asioita erittäin tarkasti, ja on pedantti tekemistensä suhteen, Jari Isometsä listaa Heikkisen tähän kauteen päättyvän uran perintöä. 

– Matilla on myös todella kova irtiottokyky, mikä on huippuhiihdossa tärkeätä, kun puristetaan niitä viimeisiä sekunteja. Moni muistaa Heikkisen niistä hiihdoista, joissa hän on tullut maaliin tajunnan rajamailla. Sellaisia urheilijoita, jotka pystyvät olemaan itselleen niin julmia, että saavat itsensä tuollaiseen kuntoon, ei ole kovin paljon. Itselle pitää olla aika ilkeä kilpailutilanteessa, vaikka tuntuu miten pahalta. 


Isometsä näkee Heikkisen urassa poikkeuksellisia seikkoja. 

– Matilla on vähän erikoinen kroppa ja elimistö huippuhiihtäjälle. Tästä kertoo menestyshistoriakin. Välillä hän on ollut aivan pihalla, mutta sitten välillä on tullut huippuhiihtoja. Jos häntä vertaa muihin huippuhiihtäjiin, niin en muista ketään toista, joka on hiihtänyt maailmanmestariksi ja myös valtavan määrän sijoituksia maailmancup-pisteiden ulkopuolelta. Ailahtelevuus olikin tavallaan Heikkisen tavaramerkki. Hän oli hyvin paljon riippuvainen siitä, millaisessa harjoitustilassa oli milloinkin. Hän ei pystynyt kovassa harjoitustilassa minkäänlaiseen suoritukseen, mutta sitten kun suorituskykyä alettiin kaivaa, niin se löytyi.

– Vanhemmiten alkoi tulla ongelmia siinä, ettei se suorituskyky enää löytynytkään. Se on ihan normaalia, Isometsä toteaa. 


Heikkisen kaksi viimeistä kautta Lahden 50 kilometrin MM-pronssin jälkeen ovat olleet todella vaikeita. Mutta hän näytti vielä kerran Seefeldissä: tästä kertoo myös kuninkuusmatkan 11. sija, vain 11 sekuntia pronssimitalin takana

– Heikkisen perustaso on ollut viimeiset pari vuotta kaukana. Hän ei saanut hyvällä viimeistelyllä ja tarkalla harjoittelulla enää mitalivauhtia esiin, mutta sai muutettua sijan 30 sijaksi 10. Se osoittaa, että hänellä on kykyä tehdä muutoksia. Hänellä on ollut kykyä olla rohkea, Isometsä summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat