Islannin hätätila purettiin – viranomaiset valmistautuvat silti kesyttämään laavaa vedellä

Lähes 4000 islantilaista joutunut jättämään kotinsa mahdollisen tulivuorenpurkauksen alta 2:24
Katso MTV Uutisten raportti: Lähes 4000 islantilaista joutunut jättämään kotinsa mahdollisen tulivuorenpurkauksen alta.

Maanjäristykset alueella ovat harventuneet. Hätätilan sijaan Grindavikíssä on nyt vaarallinen tilanne. 

Islannissa viranomaiset ovat purkaneet maanjäristysten ja tulivuorenpurkauksen uhan vuoksi julistetun hätätilan. Viranomaisten mukaan torstaiaamupäivästä lähtien Grindavíkissä on ”vaarallinen tila”. Uuden luokituksen myötä Grindavíkin asukkaat pääsevät myös vapaammin noutamaan omaisuutta kodeistaan. Torstaina pelastajat eivät enää saata asukkaita kodeilleen, mutta päivystävät ympäri kaupunkia.

Vaikka suurin vaara Grindavikissä on madaltunut, viranomaiset varoittavat purkauksen olevan edelleen mahdollinen.

Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan Grindavíkin kaupungin alueella yllättävän tulivuorenpurkauksen mahdollisuus on laskenut joka päivä. Nyt riskiä pidetään pienenä. Laitos on silti havainnut edelleen maankohoamista Svartsengin voimalaitoksen läheisyydessä. Sieltä voi virrata yhä magmaa magmatunneleita pitkin Grindavíkin alle, mutta siitä saataisiin etukäteisvaroitus eri mittareilla ja sensoreilla. 

Todennäköisimmin purkaus tapahtuisi Grindavíkin koillispuolella Hagafellin and Sýlingarfellin välillä. 

Maaperä näyttää rauhoittuvan

Maanantaista lähtien maanjäristyksiä on ollut vähemmän, eivätkä niiden voimakkuudet ole olleet yhtä rajuja kuin aiemmin marraskuussa. Viime viikolla Grindavíkissä mitattiin 1500–1800 maanjäristystä päivässä, mutta nyt niiden määrä on laskenut noin kahteensataan vuorokaudessa. 

Vaikka Grindavíkissä riski on madaltunut, Islanti jatkaa valmistautumista tulivuorenpurkaukseen. Maahan on saapunut ulkomaalaisia asiantuntijoita, jotka selvittävät, voisiko purkautuvaa laavaa jäähdyttää tai ohjata poispäin rakennuksista vedellä. Se vaatisi riittävän tehokkaita pumppuja. 

Jäähdytys otettiin käyttöön myös vuonna 1973, kun Heimaeyn saarella Islannissa tapahtui tuhoisa Eldfell-tulivuoren purkaus. Taistelu laavaa vastaan jatkui tammikuusta heinäkuuhun saakka. 

Grindavíkin asukkaat evakuoitiin 11. marraskuuta, kun rajut, tuhannet maanjäristykset ravistelivat kaupunkia. Tulivuorenpurkauksen uhka nousi noin 70 prosenttiin korkean seismisen aktiivisuuden vuoksi. 

Vaikka tulivuorenpurkausta ei tapahtuisikaan ja viranomaiset paluun sallisivat, osa asukkaista epäröi asettumista takaisin Grindavíkiin alueen seismisen aktiivisuuden käynnistymisen vuoksi.

Islannin tulivuori: Kartat näyttävät kriittiset alueet 1:19
Katso video: Nämä kartat näyttävät kriittiset alueet Islannissa.

Lue myös:

    Uusimmat