Mainos

IS: Velkaantuminen eläkeläisten kasvava ongelma – Leenan, 62, rahankäyttö riistäytyi käsistä

Aiemmin ahkerasti töitä tehnyt Leena, 62, ei yllättäen enää hallinnut rahankäyttöään ja ylivelkaantui. Tapauksesta kertoo Ilta-Sanomat.

Eläkeläisten velkaantuminen on kasvava ongelma. Moni huomaa eläkkeelle jäätyään laskujen maksamisen muuttuvan vaikeaksi, kun tulot yllättäen pienenevät. Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar kertoo Ilta-Sanomille, että eläkeläiset ovat tällä hetkellä eniten kasvava velkaantuneiden joukko.

– Heidän kohdallaan tilanne on erityisen ongelmallinen, koska tulovirta on pienenemään päin.

Hän näkee ongelmaksi sen, että nyt eläkkeelle on jäämässä joukko ihmisiä, jotka ovat tottuneet käyttämään luottoja osana kulutusta. Moni taas velkaantuu auttaessaan lapsiaan.

Leenan tulot putosivat puoleen

Velkakierteeseen ajautui myös Leena, 62, joka aikanaan teki paljon töitä ja opiskeli samaan aikaan. Helpotusta jatkuvaan väsymykseen löytyi shoppailusta, ja luottokorttien määrä kasvoi nopeasti. Lopulta hän paloi loppuun, jäi pitkälle sairauslomalle ja menetti työnsä.

Tulot pienenivät sairauspäivärahan ja kuntoutustukien varaan jääneellä Leenalla puoleen. Velkaantumista pahensi Leenan hallitsematon rahankäyttö, eikä hän lopulta enää pystynyt maksamaan kasaantuneita laskujaan.

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen jälkeen holtittomaan käytökseen löytyi syy, kun Leenalla diagnosoitiin epävakaa persoonallisuushäiriö. Tilanne alkoi kääntyä paremmaksi, kun Leena otti yhteyttä kaupungin talous- ja velkaneuvontaan.

– Sieltä olen saanut asiantuntevaa apua, eikä kukaan ole katsonut nenänvarttaan pitkin. Ne ihmiset osaavat asiansa, Leena kertoo Ilta-Sanomille.

Neuvonnan kautta Leena pääsi velkajärjestelyyn. Nykyisin hänen eläkkeestään menee automaattisesti 255 euroa kuukaudessa velkojen lyhentämiseen. Myös rahan kulutus on saatu hallintaan.

Leena epäilee, että monet saattavat kärsiä nykyisen taloustilanteen vuoksi.

– Neuvoni muille on se, että kannattaa rohkeasti hakea apua. Sitä on saatavilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.