Mainos

Irlannin pankkikriisi puhkesi - jonossa Portugali ja Espanja

EU-maat päättivät eilen tukea talousvaikeuksiin ajautunutta Irlantia kymmenien miljardien eurojen tukipaketilla. Edellinen mittavan apupaketin saanut EU maa oli Kreikka, jolle luvattiin toukokuussa 110 miljardia euroa maan pelastamiseksi syvästä kriisistä. Sampo Pankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan Irlannin tilannetta ei kuitenkaan voi verrata Kreikkaan.

- Kreikassa ongelmana oli ylipöhöttynyt julkinen talous ja suoranainen tilastovilppi. Irlannissa taas tilanne on se, että sen kiinteistömarkkinat pääsivät ylikuumenemaan ja pankkisektorista kasvoi liian suuri, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa haastateltuKuoppamäki.

Kuoppamäen mukaan kriisi muhi Irlannissa pitkään ja aiheutti puhjettuaan massiivisen pankkikriisin, josta maa ei nyt yksin näytä selviytyvän.

- Kiinteistökupla kasvoi toistakymmentä vuotta ja tietyllä tapaa oireet olivat samanlaiset kuin Suomessa 1990-luvun alussa.

Niin tai näin, jos Irlannin pankkeja ei pelasteta, jatkuu epävarmuus myös muualla Euroopassa.

- Tietty epävarmuus varmaan jatkuu nytkin, mutta se vaikeuttaisi muiden varainhankintaa.

Portugali ja Espanja jonossa

Seuraavana avustusten tarvitsijoiden jonossa lienee Portugali ja myös Espanjassa talous on suurissa vaikeuksissa. Irlannin auttaminen nyt on tärkeää myös näiden maiden kannalta.

- Jos Irlantia ei pelastettaisi, Portugali, Espanja ja kaikki muut maat, jotka hankkivat rahoitusta markkinoilta, näkisivät omien kustannustensa nousun. Ja pankkikriisi kytiessään voisi johtaa siihen, että rahoitusmarkkinoiden vakaus järkkyisi ja kaikki kärsisivät.

Millä aikataululla muita maita sitten joudutaan pelastamaan?

- Käsittääkseni Portugali joutuu hakemaan rahoitusta vielä ennen kesää. Portugali on kuitenkin hieman erilainen tapaus kuin Kreikka ja Irlanti, voi olla että se saa rahoitusta ilmankin.

- Portugalilaiset ovat kuitenkin itse antaneet ymmärtää, että kyse on yhteiseurooppalaisesta kriisistä, eikä niinkään yksittäisten maiden kriisistä. Eli koko ajan olemme siirtymässä lähemmäs sellaista tilannetta, jossa kaikkien rahat laitetaan yhteen, Kuoppamäki ennustaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.