Intian pääministeri kehottaa intialaisia pysymään kovina "vihollisen" edessä – ei maininnut Pakistania nimeltä

Pakistanin ja Intian hävittäjät iskeneet molemmin puolin valvontalinjaa Kahsmirissa 2:06
Pakistanin ja Intian hävittäjät iskivät molemmin puolin valvontalinjaa Kahsmirissa

Intian pääministeri on kehottanut intialaisia pysymään kovina vihollisen edessä ensimmäisissä julkisissa kommenteissaan eilisten tapahtumien jälkeen. Pääministeri Narendra Modi ei kuitenkaan maininnut Pakistania nimeltä.

Eilen Intia ja Pakistan kertoivat ampuneensa alas toistensa hävittäjät maiden välisellä kiistellyllä Kashmirin alueella. Ulkomaat vetosivat ydinasevaltioihin, jotta konflikti ei eskaloituisi enempää.

Puheessa hindunationalistisen BJP-puolueensa jäsenille Modi varoitti, että "vihollinen" yrittää horjuttaa Intian vakautta.

Modin asema on hankala, koska Intiassa on määrä järjestää lähikuukausina parlamenttivaalit. Asiantuntijoiden mukaan pääministeri yrittää esiintyä vahvana johtajana ja pitää kannattajansa tyytyväisinä. Samaan aikaan hänen uskotaan kuitenkin haluavan rauhoitella tilannetta.

Pakistan tarjonnut neuvotteluja

Pakistanin pääministeri Imran Khan tarjosi eilen Intialle mahdollisuutta neuvotella maiden välisten jännitteiden hellittämiseksi.

– Kysymykseni on, että kun huomioi, minkälaisia aseita meillä molemmilla on, onko meillä varaa virhearviointiin? Jos annamme sellaista tapahtua, tilanne ei enää ole minun eikä Intian pääministerin hallinnassa, Khan sanoi.

Maiden välit ovat olleet huonot jo pitkään. Viimeisimmät käänteet konfliktissa ovat seurausta kiistellyllä Kashmirin alueella aiemmin tässä kuussa tehdystä itsemurhaiskusta, jossa kuoli kymmeniä Intian sotilaita. Iskun tekijäksi ilmoittautui Pakistanista toimiva terroristiryhmä. Intia on toistuvasti syyttänyt Pakistania radikaaliryhmien tukemisesta.

Tiistaina Intia kertoi tehneensä Pakistanin puolelle ilmaiskuja, joiden kohteena oli Kashmirin iskun tehnyt terroristiryhmä. 

Lue myös:

    Uusimmat