Mainos

Interrail-lippuja jaellaan 18-vuotiaille ilmaisiksi – "Ei mielestäni paras tapa, julkisuustemppu"

EU jakaa 15 000 kansalaiselleen maksuttoman junamatkakortin. Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen on Discover EU –hankkeen suhteen epäileväinen.

– Tämä ei ole mielestäni paras tapa edistää eurooppalaista identiteettiä. Onhan se monella tapaa hyvä julkisuustemppu.

Tiistaina alkanut haku koostuu hakemuslomakkeesta ja muutaman kysymyksen tietovisasta. Hakijoilta vaaditaan halukkuutta raportoida matkastaan sosiaalisessa mediassa tai esimerkiksi kouluissaan.

Lisäksi hakijan on vastattava jokerikysymykseen. Sen avulla Euroopan komissio asettaa hakijat paremmuusjärjestykseen, jos hakemuksia on enemmän kuin saatavilla olevia matkakortteja.

– Käsitin alun perin, että kyseessä on lippuarvonta. Kyllähän kilpailuja saa toki järjestää, mutta mielestäni se ei EU:n ydintehtävää aja, Tikkanen miettii.

Keskittyykö EU vääriin asioihin?

Tikkanen muistuttaa, että EU:n ja eurooppalaisen yhteistyön tarkoitus on vastata sellaisiin globaaleihin ja kansainvälisiin kysymyksin, joita valtiot eivät pysty ratkaisemaan.

– EU:n ja eurooppalaisen yhteistyön tarkoitus on vastata sellaisiin globaaleihin ja kansainvälisiin kysymyksiin, joita valtiot eivät pysty ratkaisemaan. Tämä saa EU:n näyttämään siltä, että se keskittyy vääriin asioihin.

Tikkanen huomauttaa, että lippujen hakijat saattavat monesti olla muutenkin lähdössä reissaamaan Eurooppaan.

– Maksuttomat liput eivät välttämättä edes kohdennu oikein. Ne tuskin tavoittavat ihmisiä, jotka eivät muuten olisi lähdössä.

Vaihdossa aidompaa kansainvälisyyttä

EU-parlamentaarikko Manfred Weber ilmaisee hankkeen nettisivuilla, että haluaa tulevaisuudessa maksuttoman matkalipun jokaiselle 18-vuotiaalle EU-kansalaiselle.

Tikkasen mielestä rahaa pitäisi kalliiden matkalippujen sijaan ohjata mielummin esimerkiksi Erasmus-vaihtoihin. Ne tarjoaisivat hänen mukaansa aidompaa kansainvälisyyttä.

– Vaihdossa pääsee yhteyksiin muiden eurooppalaisten nuorten kanssa. Syvemmät vaihtokokemukset pitäisi pystyä mahdollistamaan yhä useammille sen sijaan, että ostetaan junalippuja ihmisille.

18-vuotiaat EU-kansalaiset voivat jättää hakemuksia kesäkuun 26. päivään saakka. Väkilukuun suhteutettuna jaettavia matkalippuja on suomalaisille tarjolla noin 160.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.