Inka ei saa viettää tänäkään vuonna äitienpäivää lastensa kanssa: "Isä ei halua antaa lapsia silloin"

Esikoisensa kanssa Inka sai viettää ensimmäisen äitienpäivän. Sen jälkeen yhteisiä äitienpäiviä ei ole ollut. 

Inka on kahden tarhaikäisen lapsen äiti. Silti hän on viettänyt äitienpäivää vain kerran.

Lasten isä ei halua vaihtaa viikonloppua Inkan kanssa niin, että äiti saisi lapset äitienpäiväsunnuntaina itselleen. Sama tilanne on jatkunut kauan.

– Ensimmäinen äitienpäivä vietettiin yhdessä, perheenä, esikoisen kanssa, Inka kuvailee.

Hän ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään.

"Sain vastaukseksi, että edessäni on vielä monta äitienpäivää"

Inkan lapsuudessa äitienpäivät olivat tärkeitä. Ne vietettiin kotona perheen kesken.

– Iltapäivällä käytiin kiertämässä mummolat ja juomassa kahvit, Inka muistelee.

Samaa hän ei ole saanut itse.

Esikoisensa kanssa Inka sai viettää ensimmäisen äitienpäivän. Se sujui mummolassa.

– Silloin mummolle annettiin kortteja ja syötiin onnittelukakkua. En saanut itse onnitteluja, ja raskaushormoneissani siitä hermostuin. Sain vastaukseksi, että edessäni on vielä monta äitienpäivää. Ei niitä vielä ole ollut, Inka kuvailee.

Vuodesta toiseen äitienpäivä osuu isän lapsiviikonlopulle

Inka on eronnut lastensa isästä, ja vuodesta toiseen äitienpäivä on osunut isän lapsiviikonlopulle. Isä ei halua vaihtaa äitienpäivää pois.

– Hän ei yksinkertaisesti perustele sitä. Hän ei halua antaa lapsia silloin, Inka sanoo.

– Hän haluaisi kokonaisen ydinperheen, enkä minä pysty sitä tarjoamaan. Hän siis harrastaa tällaista kiusantekoa. Olen keskustellut aiheesta hänen kanssaan, ja hän tietää kyllä, miten tärkeä äitienpäivä minulle on.

"Kommenteissa kyseltiin, että mikä marttyyri olen"

Äitienpäivän 2019 alla Inka kertoi tilanteestaan Facebookissa. Samalla hän puhui aiheesta ensimmäistä kertaa julkisesti; edes kaikki tutut eivät tiedä asiasta.

– En ole koskaan puhunut tästä. Olen tietyllä tavalla sen sulkenut mielestäni.

Kaikki eivät ymmärtäneet. Osa Inkan tekstin nähneistä pohti, miten Inka suostuu kohteluunsa.

– Kommenteissa kyseltiin, että mikä marttyyri olen. Suuri osa kannusti menemään lastenvalvojan puheille. Tästä en ole aiemmin tiennyt, koska kukaan ei ole kertonut.

Ilmiö on yleisempi kuin voisi luulla

Vaikka tilanne kuulostaa erikoiselta, Inka ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Moni kamppailee äitienpäivien odotusten ristipaineissa.

"Lasten mummi oli päätähti ja heille kiltisti ajettiin äitienpäivän viettoon, joka helvetin kerta. Vaari eli appiukkoni oli sanonut meidän lapsillemme, että mummi taitaa sitten odottaa muistamisia, eli kortteja ym. Niitä lapset sitten stressasivat ja tekivät päiväkodissa ylimääräiset kortit ja lahjat. Ainoa yhteinen hetki oli aamulla, kun sain kahvin sänkyyn ja lapset makoilivat vieressäni. Ex-miehelle kuvio oli itsestäänselvä – tottahan äitienpäivänä muistetaan Äitiä".

Näin kertoo nimetön keskustelija keskustelupalstalla.

"Äiti ei saanut koskaan juhlia äitienpäiviä, jouluja tai mitään, miten olisi itse halunnut. Miksi? Koska ajettiin puoli maata niiden jeevelin mummojen ja vielä isomummojen hautojen takia. Mummoloissa äiti sai juhlia pyhänsä passaten muita, tiskaten ja tarjoillen. En todellakaan suostunut tuohon typeryyteen, kun itse olin äiti", toinen sanoo.

"Aiempina vuosina olen hukuttanut päivän töihin"

Toistaiseksi Inkan lapset viettävät äitienpäivän mummolassa. He eivät vielä ymmärrä tilannetta.

– Heillä ei vielä onneksi ole niin suurta ymmärrystä. En puhu heille tästä. Itselleni olisi tärkeää saada viettää äitienpäivä heidän kanssaan, mutta kun en ole tätä mahdollisuutta saanut, en ole tästä hirveästi puhunut, Inka kuvaa.

Hän itse yrittää olla kuin äitienpäivää ei olisikaan.

– Aiempina vuosina olen hukuttanut päivän töihin. Tänä vuonna vietän päivää varmaankin niin, että kun pääsen lauantaina töistä, käyn pynttäytymässä ja yritän ystävien kanssa olla viihteellä. Tavallaan juon itseni sen ohi, Inka kuvaa.

– Sunnuntaina teemme ystävieni kanssa ruokaa. Yritän ohittaa sen päivän ja viettää normaalin, lapsivapaan viikonlopun.

Inka toivoo, että yhteisymmärrys lasten isän kanssa löytyisi vielä. On mahdollista, että vanhempana lapset alkavat kysellä. Kenties isä kuuntelisi heidän mielipiteitään.

– Toivoisin, että sitä kautta löytyisi yhteinen sävel.

Haaveena oma äitienpäivä

Jos Inkan unelmat kävisivät toteen, ensi vuonna hän saisi viettää äitienpäivää lastensa kanssa. Mielessään hän tietää jo, miten se sujuisi.

– Leipoisin lasten kanssa kakun. Saisin lasten tekemät kortit tarhasta. Kävisimme äitini luona. Oltaisiin vain. Se olisi mukava päivä lasten kanssa.

Onko sinultakin viety mahdollisuus juhlistaa äitienpäivää? Kerro tarinasi:


Lue myös:

    Uusimmat