Sadun perheestä yksi on poissa – näin vietetään isänpäivää perheessä, jossa isää ei ole: "Kaikki eivät ymmärrä, miksi meillä ei tehdä isänpäivästä numeroa"

Sadun, 36, tyttären isä kuoli yhdeksän vuotta sitten. Nykyään isänpäivät sujuvat jo paremmin, vaikka ikävä on edelleen suuri.

Isänpäivää vietetään tänä vuonna huomenna sunnuntaina 11.11. Aiemmin isänpäivät olivat Sadunkin perheessä tärkeitä. Sitten perhe menetti isän.

Sadun, 36, tyttären isä kuoli yhdeksän vuotta sitten. Tyttö, 12, oli tuolloin kolmevuotias.

– Lapsen kanssa keskusteltiin asiasta lapsen taso huomioiden. Hänelle vastattiin kysymyksiin, joita hän kysyi. Myös päiväkotiin kerrottiin asiasta ja siellä neuvottiin jatkamaan arjen rutiineja, Satu kuvaa.

– Lapset käsittelevät surua eri tavalla kuin aikuiset. Lapset kääntävät asian hyväksi, esimerkiksi, että isä on nyt muuttunut enkeliksi ja suojelee pilven reunalta.

Video: Huomenta Suomessa helmikuussa 2018 vieraillut Matti Eve ryhtyi vapaaehtoiseksi ja sai kaverikseen nyt ekaluokkalaisen pojan. Juttu jatkuu videon jälkeen!

Mistä mieskaveri pikkupojalle? 8:09

"Joka isänpäivä käydään haudalla"

Ensimmäinen isänpäivä ilman isää oli rankka.

– Emme tehneet mitään. Se oli silloin meille ihan tavallinen päivä, Satu muistaa.

Nykyään isänpäivät sujuvat jo paremmin, vaikka ikävä on edelleen suuri.

– Joka isänpäivä käydään haudalla viemässä kynttilää. Pappaa muistetaan, mutta pappa kyllä ymmärtää, jos emme kyseisenä päivänä mene käymään siellä kahvilla, Satu kuvaa.

Perhe ei erityisesti vietä isänpäivää eikä tyttö koskaan ole ollut harmissaan siitä, että isää ei ole. Hän oli isän menettäessään niin pieni, että tilanteesta on tullut perheelle normi.

– Kaikki eivät ymmärrä, miksi meillä ei tehdä isänpäivästä numeroa. Mutta sitten, kun asian heille selittää, niin ymmärtävät paremmin.

Kun asiasta kertoo itse, ei tule kiusallista tilannetta

Vaikka isättömänä eläminen olisi perheelle arkea, isänpäivän markkinoinnilta tuskin kukaan voi välttyä. Koulun isänpäiväperinteisiin kuuluu kortin tai pienen askartelun tekeminen, mutta entä, jos lahjalle ei ole vastaanottajaa?

Oman perheensä tilanteesta Satu keskusteli opettajan kanssa jo tyttären mennessä kouluun.

– Lapsi tekee kortin joko minulle tai papalle. Tämä asia on sovittu opettajan kanssa. On paljon helpompaa, kun itse kertoo, niin se ei tule yllätyksenä opettajallekaan. Ei tule kiusallista tilannetta, jossa lapsi pohtii ”kenellehän tekisin kortin”.

Sadun tytär on otettu koulussa huomioon, eikä isänpäivästä ole syntynyt vaikeaa tilannetta. Satu muistuttaa, ettei kaikilla välttämättä ole isää, vaikka hän ei edesmennyt olisikaan.

– Antaisin ohjeeksi avointa keskustelua lapsen vanhempien kanssa. Varovasti kysytään joko lapselta itseltään tai vanhemmalta, kenelle lapsi tekee kortin tai lahjan. Myös kannustan kotona keskustelemaan lapsen kanssa, kenelle tällaisessa tilanteessa tehdä kortin. Näin se olisi helpompaa lapselle ja hän itse osaisi kertoa, kenelle tekee kortin.  

Millaista on ollut juhlia isänpäivää ilman isää? Kerro tarinasi:


Lue myös:

    Uusimmat