Ilmastonmuutos on lisännyt salaman aiheuttamia kuolemia ainakin Intiassa – maassa kuolee 2 500 henkilöä vuosittain salamaniskuun

Hallituksen tietojen mukaan Intiassa kuolee vuosittain noin 2 500 ihmistä salamaniskuun, esimerkiksi Yhdysvalloissa vain 45.

Viime maaliskuun tietojen mukaan 12 kuukauden aikana oli rekisteröity Intiassa lähes 19 miljoonaa salamaniskua. Määrä on kolmanneksen suurempi kuin edellisenä vastaavana ajanjaksona.

Naudat ja muut eläimet kuolevat tai vammautuvat usein voimakkaiden ukkosmyrskyjen aikana. Yksi salama surmasi Intian Assamissa toukokuussa 18 norsun lauman.

– Ilmaston lämpeneminen vauhdittaa iskujen lisääntymistä, kertoo Sanjay Srivastava Lightning Resilient India -kampanjasta. Kampanja on Aasian maassa yksi harvoista tahoista, jotka keräävät tietoa ukkosmyrskyistä.

Ongelma on maailmanlaajuinen. Saattaa olla, että salamointi yleistyy etenkin napapiireillä. Tämä voi laukaista laajoja tundratulipaloja ja päästää ikiroutaan varastoitunutta metaania ilmakehään.

Todisteet viittaavat siihen, että salamaniskut yleistyvät myös kaupunkialueilla.

Srivastava arvioi, että seuraukset voivat olla katastrofaalisia, jos salama osuisi esimerkiksi sairaalaan ja oikosulkisi laitteita, joita käytetään pitämään potilaat elossa tehohoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja