Ilmansaasteilla vaikutusta vauvojen syntymäpainoon, kertoo tutkimus

Tällainen on Suomessa eniten sikiövaurioita aiheuttava virus CMV 0:58
KATSO MYÖS: Sytomegalovirus on eniten sikiövaurioita aiheuttava virus Suomessa, mutta millainen virus on? Kuinka huolissaan siitä pitää olla?

Ilmansaasteille altistuneet naiset synnyttävät pienempiä vauvoja, selvitti tuore tutkimus.

Odottavan äidin asuinympäristön ilmanlaatu voi vaikuttaa vauvan syntymäpainoon, kertoo New York Post.

Pohjoiseurooppalaisessa tutkimuksessa selvisi, että vehreämmillä asuinalueilla elävät naiset saavat suurempia vauvoja, kun taas jo vähäiselle määrälle ilmansaasteita altistuneet odottajat synnyttävät pienempiä vauvoja.

Asia selvisi Respiratory Health in Northern Europe eli Hengitysterveys Pohjois-Euroopassa -tutkimuksessa, jossa tutkittiin 4 000 lapsen ja näiden äitien terveystietoja. Lapset ja äidit olivat kotoisin Tanskasta, Norjasta, Ruotsista, Islannista ja Virosta.

Tutkimusaineistossa satelliittikuvia ja terveystietoja

Tutkijat selvittivät naisten asuinalueen vehreyttä mittaamalla satelliittikuvista kasvillisuuden tiheyttä mukaan lukien metsät, viljelysmaat ja puistot. Lisäksi he tarkastelivat kerättyä dataa asuinalueiden ilmansaastepitoisuuksista ja vertasivat niitä vauvojen syntymäpainoon.

Tutkimus keskittyi typpidioksidin (NO2), otsonin, mustan hiilen ja kahden eri hiukkastyypin PM2,5:n ja PM10:n pitoisuuksiin ilmassa, kertoo New York Post.

Lisäksi tutkimus huomioi muut mahdolliset vauvan syntymäpainoon vaikuttavat tekijät, kuten äidin raskauden aikaisen tupakoinnin ja mahdolliset perussairaudet.

Jopa EU standardien sisään jäävä määrä saasteita vaikutti vauvan painoon

Tuloksista käy ilmi, että korkeammat PM2,5-, PM10-, NO2- ja mustan hiilen hiukkaspitoisuudet ilmassa olivat yhteydessä alhaisempaan syntymäpainoon. 

Vaikka tutkimusotannassa mukana olleiden äitien asuinalueella näiden saasteiden pitoisuus ilmassa oli kohonnut, olivat pitoisuudet edelleen EU:n asettamien standardien mukaiset.

Asuinalueen vehreys kuitenkin laski ilmansaasteiden vaikutusta vauvojen syntymäpainoihin.

Vehreillä alueilla asuvien naisten vauvoilla oli hieman korkeampi syntymäpaino kuin saastuneemmilla alueilla asuvien naisten vauvoilla.

Luultavasti vehreämmillä alueilla on vähemmän liikennettä tai kasvusto auttaa puhdistamaan saasteita ilmasta. Yksi selitys voi olla myös se, että vehreämmillä alueilla raskaana olevien naisten on helpompi pysyä fyysisesti aktiivisina, pohtii norjalaisen Bergenin yliopiston tutkija Robin Sinsamala tulosten syitä.

Pienempi syntymäpaino yhteydessä keuhkosairauksiin

Sinsamalan mukaan kohdussa tapahtuva kasvun aika on vauvan keuhkojen kehittymiselle kriittistä aikaa.

Tiedämme, että ne vauvat, joilla on alhaisempi syntymäpaino, ovat alttiimpia hengitystietulehduksille, mikä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten astmaan tai keuhkoahtaumatautiin.

Euroopan hengitystieyhdistyksen puheenjohtaja Arzu Yorgancioğlu totesi, että tutkimus antaa lisätodisteita ilmansaasteiden aiheuttamista vahingoista ihmisten terveydelle ja siitä, kuinka tekemällä maailmasta vehreämmän näitä vahinkoja voitaisiin lieventää.

Yorgancioğlu pyytää tutkijoita lisäämään painetta hallituksia ja päättäjiä kohtaan, jotta ne päätöksillään pyrkisivät torjumaan ilmastonmuutosta ja vähentämään ilmansaasteita.

Lähteet: New York Post

Lue myös:

    Uusimmat