”Ilman krapularyyppyä ei tule alkoholismia” – varo tasoittavia!

7:49

Niin sanottujen tasoittavien nauttiminen krapulapäivänä ei välttämättä ole hyvä idea.

– Kankkunen johtuu siitä, että juodaan liian paljon. Alkoholi aiheuttaa aivosoluissa muutoksia, ja kun alkoholi sitten yhtäkkiä palaa pois, jää jälkimuutos, joka pitää korjauttaa. Siitä tulee paljon oireita, alkoholitutkija Peter Eriksson Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta kertoi Huomenta Suomessa toukokuun alussa.

Tavallisimpia krapulan oireita ovat päänsärky ja pahoinvointi. Väsymyskin vaivaa, sillä kun ihminen on juonut itsensä humalaan, yöunet eivät ole yhtä laadukkaat kuin selvin päin.

– REM-uni, se tärkein vaihe, jää pois. Se johtaa helposti noidankehään: tulee huono tila seuraavana päivänä, ja sitten juodaan uudestaan.

– Nythän on niin, että jos krapulassa yrittää juoda (alkoholia), niin suuri osa ihmisistä ei oikeastaan saa siitä mitään. He väsähtävät. He ovat niitä ihmisiä, jotka eivät muutenkaan ole niin alttiita riippuvuuteen.

Jos riippuvuuteen sen sijaan on alttiutta, niin sanottujen tasoittavien otto on vaarallista.

– Ilman krapularyyppyähän meille ei tule alkoholismia, Eriksson sanoo.

Mikä on helpoin tapa lieventää krapulaa? Miksei joillekin ihmisille tule krapulaa ollenkaan? Miksi kankkuset pahenevat ikääntyessä? Katso video ylhäältä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja