Ilkka Kanerva MTV:lle miljardien hävittäjäkaupoista: "Totta kai Suomeen yritetään vaikuttaa – tuntuisi luonnottomalta, jos ei"

4:21
Miten Suomen hävittäjäkauppoihin on yritetty vaikuttaa esimerkiksi viime vaalien aikana?

Suomen puolustusta kehitetään tällä hetkellä uusien hävittäjähankintojen muodossa. Valtioneuvoston on määrä tehdä kaupoista lopullinen päätös jouluun mennessä. Kauppojen keskellä on nähty myös vaikuttamisyrityksiä.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) muistuttaa, ettei hävittäjien valitseminen ole helppoa.

– Onhan kaupoilla tietysti merkitystä. Kaikki kumppanit, jotka koneita tarjoavat, ovat hyviä vaihtoehtoja. Haluan uskoa, että hankintapäätös tehdään suoritusperusteisesti, Niikko sanoi tiistaina MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

Varsinaista valintaa on puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok.) mukaan tehty jo silloin, kun tarjouspyynnöt tehtiin viidelle eri toimittajalle.

– Se oli ratkaisu, jossa käytettiin turvallisuuspoliittista harkintaa, Kanerva huomauttaa.

– Nyt on se vaihe, että katsotaan, mikä kone on paras. Sen täytyy palvella Suomen kansallista etua kaikkein parhaimmalla tavalla, Kanerva jatkaa.

Puolustuspoliittinen yhteistyö Euroopan kanssa on Suomelle tärkeää, mutta Kanerva muistuttaa, että välien on oltava kunnossa myös Atlantin toiselle puolelle.

– On ymmärrettävä, että Atlantin yli tapahtuva sotilaallinen yhteistyö on meille tärkeää. Macron totesi jokin aika sitten Naton olevan aivokuollut. Se ei ollut mikään rakentava avaus, Kanerva puuskahtaa.

Hävittäjäkaupoista keskustellaan Kanervan mukaan Suomessa avoimesti ja tietoa ei pimitetä. Myös vaikuttamisyrityksiä on nähty.

– Totta kai kaikki yrittävät vaikuttaa, se on normaalia. Tuntuisi luonnottomalta, jos näin valtavan kaupan keskellä kukaan ei yrittäisi vaikuttaa.

Katso videolta tarkemmat kuvaukset, miten Suomen hävittäjäkauppoihin on yritetty vaikuttaa esimerkiksi viime vaalien aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja