IL: Iäkäs mies kouristeli ja suusta valui vaahtoa – ambulanssikuskit eivät suostuneet ottamaan kyytiin ja "soittivat suutaan"

Iltalehti kertoo tapauksesta, jossa ambulanssin miehistö suostui kolmen hätäpuhelun ja usean tunnin jälkeen ottamaan sairauskohtauksen saaneen miehen kyytiinsä Pirkanmaalla. 

Sairauskohtauksen saanut mies on 80-vuotias. Mies sairastui yöllä kotonaan ja aamulla hänen vaimoaan katsomaan tullut henkilökohtainen avustaja hälytti ambulanssin. Avustajalla on lähihoitajan koulutus. 

Mies oli kuumeinen, pahoinvoiva ja turvonnut. Lisäksi hän puhui sekavasti. 

Paikalle saapuneen ambulanssin miehistö kieltäytyi viemästä miestä minnekään. 

– He rupesivat sanomaan, että ei tämmöistä viedä mihinkään ja ryhtyivät antamaan omia diagnoosejaan isän kunnosta, kertoo tilanteessa tässä vaiheessa puhelimen välityksellä mukana ollut pariskunnan tytär Paula Iltalehden mukaan. 

Paikalle soitettiin sairaanhoitaja, joka soitti uudelleen hätänumeroon. 

Ambulanssin miehistö ei edelleenkään ottanut miestä kyytiin ja sanoivat esimerkiksi, että vanha mies oli "varmaan yrittänyt itsemurhaa" ja "ettei noin hyväkuntoista minnekään viedä". 

Sairaalassa neljä viikkoa

Paikalle tuli vielä yksi lähihoitaja, jonka jälkeen miehelle soitettiin taksi viemään hänet päivystykseen. Ennen taksin saapumista mies sai kouristuskohtauksen ja menetti tajuntansa. Suusta tuli veristä vaahtoa. Ambulanssi soitettiin jälleen, jolloin mies otettiin vastahakoisesti kyytiin. 

– Tämä vanhempi heistä käyttäytyi törkeästi, eikä kuunnellut mitään mitä sanoin. Kysyin häneltä lopulta, että aiotteko tosiaan jättää (miehen) kuolemaan tähän, lähihoitaja kertoo.

Toinen ambulanssin miehistöstä soitti kuitenkin lääkärille, joka antoi käskyn viedä mies välittömästi Tampereen keskussairaalaan. 

– Tämänkin ohjeen jälkeen tämä toinen soitti edelleen suutaan, lähihoitaja kertoo.

Sairaalassa miehellä todettiin tulehdus keuhkoissa ja ruusu jalassa. Tulehdusarvot olivat erittäin korkealla ja yleiskunto huono. 

Mies on kotiutunut sairaalasta nyt neljän viikon jälkeen. Ambulanssin ensihoitajien toiminnasta aiotaan tehdä valitus Valviraan ja aluehallintovirastolle. 

Ambulanssi oli yksityisen yrityksen, koska Pirkanmaalla osa ensihoidon sairaankuljetuksesta tuotetaan ostopalveluna ulkopuolisilla yrityksillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja