Mainos

Eroaako Antti Rinne? Saadaanko Suomeen uudet vaalit? Spekulaatiot käyvät kuumina, yllätysratkaisukin mahdollinen – "Sitten kuvaan astuisi Jussi Halla-aho"

7:21

Suomessa on hallituskriisi, johon odotetaan selkeitä askelmerkkejä tämän ja huomisen päivän aikana. Seuraavien tuntien aikana tullaan mitä luultavimmin näkemään näytös, joka tullaan muistamaan vielä pitkään. 

Missä vaiheessa Antti Rinne teki virheliikkeen – mistä Posti-kohu sai alkunsa? Katso videolta!

Politiikan toimittaja Jari Korkki ja MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen spekuloivat Huomenta Suomen tiistaiaamussa, miten hallituskriisi mahdollisesti etenee seuraavien tuntien aikana.

Tällä hetkellä spekulaatiot käyvät erittäin kuumina: Eroaako Antti Rinne (sd.) pääministerin tehtävistä itse vai taisteleeko pääministeri kovapäisesti viimeiseen asti ajaen kriisitilanteen huomiseen luottamusäänestykseen saakka.

– Rinteen asemahan on tukala. Nyt viimeistään alkaa olla selvä, että Antti Rinteen päivät pääministerinä alkavat olla luetut, koska en näe mitään vaihtoehtoa sille, että hän voisi jatkaa, Korkki laukoo.

Toistuuko vuosi 2003?

Korkki näkee hallituksen tämänhetkisen tilanteen lohduttomana.

Viime päivien tapahtumat ja etenkin pääministeri Antti Rinteen antamat äärimmäisen ristiriitaiset lausunnot ovat horjuttaneet hallituksen asemaa siinä määrin, ettei tämä hallitusyhteistyö voi Korkin mielestä jatkaa sellaisenaan

– Nyt pitäisi vain keksiä, miten tästä mennään eteenpäin. Keskusta on omat vaihtoehtonsa tarjonnut ja se keskustan vaihtoehtohan on siis se, että sama hallitusohjelma, sama hallituspohja kelpaa, Korkki kertaa keskustan tekemää linjausta pääministerin ja hallituksen suhteen.

Vaikka tämänhetkisen hallituskriisin lähtökohdat ja tapahtumien kulku ovatkin erilaiset, Korkki vertaa hallituksen tämänhetkistä tilannetta vuonna 2003 tapahtuneeseen selkkaukseen, niin kutsuttuun Irak-skandaaliin, jonka päätähtenä nähtiin silloinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki.

– Tämä vaihtoehto, jonka keskusta on demareille esittänyt, se on sama, jonka demarit esittivät keskustalle16 vuotta sitten, Korkki selventää näkemystään.

Hallituksen työpanoksesta: "Juuri mitään ei ole tehty"

Ahtiainen muistuttaa, että mikäli kädenvääntö Antti Rinteen kanssa tapahtuu pitkän kaavan mukaan, Sdp:n ja keskustan yhteistyön jatkuminen on hyvin kankeissa kantimissa.

– Tuntuu todella vaikealta nähdä, miten sen jälkeen keskusta ja demarit luovat yhteistyön ja sellaisen perustan, että oikeasti hallitus voisi jatkaa tällä pohjalla ja niin, että jotain saataisiin aikaiseksi. Nythän voi sanoa, että tämä kokoonpano on ollut puolisen vuotta vallassa, ja juuri mitään ei ole tehty, Ahtiainen laukoo.

Myös Korkki näkee Sdp:n ja keskustan välisen yhteistyön tulevaisuudessa erittäin hankalana – ellei pääministerillä ole tarkkaa pelisilmää pelastaakseen nahkansa kinkkisessä tilanteessa.

– Nyt voisi kysyä, voisiko Rinne vielä harkita sellaista ikään kuin peliliikettä, että pullautetaanpa keskusta tästä pihalle ja otetaan sinne joku muu tilalle – käytännössä kokoomus, mutta enpä näe, että se olisi realistinen vaihtoehto, Korkki pohtii.

"Sitten kuvaan astuisi Jussi Halla-aho"

Sen lisäksi, että spekulaatiot Rinteen jatkosta Suomen pääministerinä käyvät kuumina, samaan aikaan pohditaan, miten käy tämänhetkisen hallituksen: Saadaanko Suomeen pian uudet vaalit.

Korkin mukaan kyseessä on yleinen harhaluulo, johon ovat syyllistyneet myös politiikan pitkän linjan taiturit – esimerkiksi Alexander Stubb. Korkki muistuttaa, että vaikka hallitus kaatuisi, vaaleja ei järjestetä sormia napsauttamalla.

– Perustuslaki lähtee siitä, että ne vaalit ovat vihoviimeinen takaportti ja konsti. Jos hallitus nyt kaatuu, tulee uudet hallitusneuvottelut, jotka kutsuu koolle suuri eduskuntatryhmä – se on Sdp. Siinä kokouksessa nimetään hallitustunnustelija, joka lähtee selvittämään tätä kuviota.

Korkin ilmaiseman skenaarion lopputulema on se, että Sdp:n tehtäväksi tulisi valita uusi pääministeri, jonka valinnasta ei olisi epäselvyyksiä: politiikan toimittaja antaisi pääministerin tittelin ansioituneesti oman tonttinsa hoitaneelle SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marinille.

Ilkka Ahtiainen näkee myös edellä mainitun skenaarion hankalana, eikä täysin poissulje ajatusta uusista vaaleista. 

– Sitten kuvaan astuisi Jussi Halla-aho. Mitkä edellytykset hänellä olisi saada kokoon hallitus, hyvin vaikealta näyttää. Sitten monen yrityksen jälkeen, vähän niin kuin Ruotsissakin itseasiassa on käynyt, sitten vaalit voisi olla vaihtoehto, Ahtiainen päättää pohdintansa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja