Ikimuistoinen Pitsiturnaus – pääty auki, jättiläismaalit käytössä ja verivihollisen leiriin siirtynyt maalivahti sekoili: ”Pääsi yksi ei niin lapsiystävällinen sana”

"Ulkomaalaispelaajat huuli pyöreänä" 2:27
Videolla raporttia vuoden 2015 Pitsiturnauksesta.

Legendaariseen maineeseen yltänyt Rauman Pitsiturnaus on tuottanut vuosien varrella lukuisia tarinoita. Yksi värikkäimmistä turnauksista pelattiin vuonna 2005. Ässistä Lukkoon siirtyneen Scott Langkowin alusta uudessa seurassa tuli harvinaisen nolo.

Vuoden 2005 Pitsiturnauksen odotettu aamupeli kello 10.15. Isäntäjoukkue Lukon ja Ässien kauden aloitus on kerännyt Äijänsuon halliin yli 3000 katsojaa.

Ottelu alkaa kiihkeästi, kuten Satakunnan verivihollisten taistelut aina turnauksessa, jota on pelattu vuodesta 1993 asti.

Juuri Ässistä tullut maalivahti Scott Langkow pelaa ensimmäisiä minuutteja uudessa seurassa. Kanadalaismaalivahti on joutunut tilanteeseen, jossa hän ei ole ollut koskaan ennen.

Eikä varmasti kovin moni muukaan maalivahti koko jääkiekkoilun historiassa.

Pitsiturnauksen formaatti on jo sinällään ulkomaalaispelaajille hämmentävä. Halli pullistelee väkeä keskellä kesää, ja pelaajat sinkoilevat jäällä kuin Stanley Cupin finaalissa. Nyrkkejäkin on historian saatossa heiluteltu, varsinkin Lukon ja Ässien aamupelissä.

Äijänsuon halli näyttää puolittain avatulta säilyketölkiltä ison remontin takia. Jyrätyn Nortamonkadun puoleisen päädyn suojana lepää pressu, joka ei pysty estämään läpi tunkevaa auringonvaloa.

Kaiken lisäksi Pitsiturnauksessa on päätetty kokeilla normaalia isompia maaleja: molemmissa päissä kököttävät 10 senttiä korkeammat ja 15 senttiä leveämmät rysät. 

 (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Päätyheitto lipsahtaa sisään

Ensimmäinen erä. Langkowin viime kauden joukkuekaveri Matti Kuparinen luistelee kiekon kanssa keskialueella alivoimalla ja etenee kohti Lukon puolustusaluetta. Hän havaitsee Lukon puolustajan Erik Hämäläisen liian vaikeasti ohitettavaksi ja päättää heittää kiekon Lukon päätyyn.

Lurps.

Kiekko livahtaa Langowin varusteiden välistä sisään.

Ässät johtaa 1-0. Lukon kannattajat yrittävät ymmärtää tapahtunutta. Ässien kannattajat hihkuvat riemusta. Oli se hyvä, että annettiin Langkow pois juuri Lukolle.

Kuparista muisto naurattaa. 

- Jää ei ollut ihan timanttisessa kunnossa, ja olin ihan hapoilla. Se oli ihan kauhea pomppu. Minun näköinen maali, Kuparinen heittää. 

 "Scott toivotti hyvää joulua"

Kuparinen muistelee, että päädystä tulvinnut auringonvalo ylettyi toiselle siniviivalle asti. Hän ei usko kuitenkaan, että se olisi maalivahtia häirinnyt.

- Ei tarvinnut mennä Keski-Eurooppaan, jossa päätyjä on joskus auki lumivyöryjen takia, Kuparinen naurahtaa.

Ässät sinetöi aamupelin voiton kapteeni Pasi Peltosen maalilla. Porilaiskannattajien sielunmaisema piirtyy näissä tilanteessa niin, että jokainen paikallaollut ässäläinen uskoo vakaasti Suomen mestaruuteen.

- Scott toivotti sitten kättelyssä hyvää joulua ja heitti yhden ei niin lapsiystävällisen sanan.

 (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kokeilu herätti kritiikkiä

Isommat maalit eivät ottaneet tulta alleen. Se oli sinänsä hauska kokeilu, joka suututti varsinkin maalivahteja. 

- Ehdotus kokeilusta tuli liiton kautta. Silloin oli enemmän surkuttelua maalimääristä, ja haluttiin testata uutta juttua, Lukon silloinen yhteispäällikkö Rafael Eerola muistelee.

TPS:n maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen kommentoi Turun Sanomissa, että hän pienentäisi mieluummin maalivahtien varusteita kuin suurentaisi maaleja.

- Veskarit joutuvat venyttämään pidemmälle ja se laittaa nivuset koville, Ylönen kommentoi.

Pelicansin maalivahti Pasi Nurminenkaan ei ollut innostunut maalien suurentamisesta.

- Maalien koko muuttaa myös pelin lukua. Itselleni meni yksi sisään väärän arvioinnin johdosta, Nurminen sanoi.

 (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Ässät eteni finaaliin asti

Loppuotteluun ei Ässillä ja Lukolla ollut asiaa. TPS voitti KalPan 3-2.

Langkowin pelit Lukossa päättyivät yhteen kauteen, ja hän suuntasi Sveitsiin. Lukolla sillä kaudella sujunut, sillä raumalaisjoukkue jäi runkosarjan toiseksi viimeiseksi.

Ässät tosiaan pääsi sillä kaudella lähelle mestaruutta, sillä lento pysähtyi vasta finaalissa HPK:ta vastaan. Sitä juhlittiin Porissa kuin mestaruutta.

Viime kaudella Italian Bolzanossa pelannut Kuparinen muistelee hopeakevättä hyvillä mielin – kuten pelaamiaan Pitsiturnauksiakin.

 – Nuorempana oli hienoa, kun pääsi pelaamaan. Vanhempana sitten oli tärkeämpää, ettei loukkaa. Mutta hauskaa siellä oli.

 Järjestyksessään 25. Pitsiturnaus Rauman Äijänsuon jäähallissa perjantaina. Ottelut näkyvät Telia TV:stä.

Lue myös:

    Uusimmat