Ikämies vei lapsia mökilleen ja käytti seksuaalisesti hyväksi Lappeenrannassa – oikeus ei uskonut miehen selityksiä

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut seitsemänkymppisen miehen vankeuteen lukuisista seksuaalirikoksista. Mies väitti nuorten itse hakeutuneen hänen seuraansa.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2017 ja 2019 välisenä aikana Lappeenrannassa ja Joutsenossa. 73-vuotias mies oli vienyt nuorisoporukoita mökilleen lukuisia kertoja ja tarjonnut alkoholia ja tupakkaa. Muita aikuisia ei paikalla ollut.

Uhrit olivat iältään 13–15-vuotiaita. Miehen ikäero nuoriin oli siis noin 55 vuotta.

Hän oli lukuissa eri tilanteissa ryypiskellyt nuorten kanssa ja käynyt käsiksi uhreihinsa. Tuomiolauselmasta ilmenee, että mies oli puristellut uhreja rinnoista, kosketellut heitä alapään ja takapuolen alueelta, kourinut, lääppinyt ja hivellyt sekä kehunut heidän ulkonäköään ja ehdotellut seksuaalissävytteisesti.

Oikeus piti uhrien ja todistajien kertomuksia uskottavina ja johdonmukaisina. Moni uhreista tiesi tai oli nähnyt, mitä mies oli tehnyt myös muille nuorille.

Vetosi hyväntahtoisuuteensa

Mies kiisti kaikki syytteet. Hänen versionsa tapahtumista kuului siten, että nuoret olivat tulleet tietoisiksi hänen ystävällisyydestään sekä hyväntahtoisuudestaan ja siksi lyöttäytyneet joukolla hänen seuraansa.

Vieraat olivat miehen mukaan toisinaan käyttäytyneet röyhkeästi verottaessaan hänen tupakka- ja alkoholivarantojaan lupia kysymättä, mutta hän ei hennonnut kieltää vieraitaan.

Hän kiisti toimineensa seksuaalisten tarkoitusperien ohjaamana. Mökissä oli hänen mukaansa ahdasta, eikä fyysistä kontaktia voinut aina hänen mukaansa välttää. Miehen mielestä mökki oli nuorille ajanviettopaikka.

Käräjäoikeus ei uskonut selityksiä.

Vankeutta ja tonnien korvaukset

Markku Juhani Tynkkynen tuomittiin kaikkiaan kahdeksasta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2 vuoden 4 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoi, että teot loukkasivat uhrien seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja olivat omiaan aiheuttamaan vahinkoa heidän kehitykselleen. 

Lisäksi mies joutuu maksamaan erilaisia oikeuskuluja ja kärsimyskorvauksia uhreille yhteensä yli 14 200 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat