Mies raiskasi naista kahden tunnin ajan kesämökillä ja kutsui "seksiorjakseen" – mökkinaapuri hälytti apua

Vaasan hovioikeus on antanut ratkaisunsa tapauksessa, jossa 1975 syntynyt mies raiskasi naisen keskisuomalaisella mökillä heinäkuussa 2020.

Mies oli pakottanut naisen kanssaan sukupuoliyhteyteen väkivalloin. Teko oli oikeusasiakirjojen mukaan kestänyt noin kahden tunnin ajan mökillä, jossa mies oli ollut kahdestaan uhrinsa kanssa.

Tuomittu oli muun muassa kuristanut naista, repinyt häntä hiuksista ja pakottanut pukeutumaan erilaisiin asusteisiin. Nainen oli joutunut alistumaan seksuaalisen väkivallan uhriksi, jotta mies ei pahoinpitelisi häntä.

Teon aikana mies oli nimittänyt naista "seksiorjakseen". Lisäksi hän oli kontrolloinut, milloin nainen voi käydä vessassa tai juoda vettä. Naisen mukaan mies oli raiskauksen jälkeen ikään kuin "tullut pois roolista" ja sanonut "lopetetaankohan me tää nyt". Uhrille jäi käsitys, että mies kuvitteli toimineensa kaksikon yhteisen tahdon mukaan, vaikka näin ei ollut.

Lopulta apua oli hälyttänyt mökkinaapuri, joka pyysi poliiseja paikalle.

Uhri ambulanssilla sairaalaan

Tekopäivän iltana mies oli vielä lähettänyt naiselle Whatsapp-viestin, jossa hän kysyi: Moi! Miten jakselet?

Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä naisella oli todettu lukuisia seksuaalisen väkivallan aiheuttamia ruhjeita.  

Mies kiisti syyllistyneensä törkeään raiskaukseen, josta häntä käräjäoikeudessa syytettiin. Hän ei sanojensa mukaan ollut toiminut rikosoikeudellisesti tahallisesti, koska oli kuvitellut toteuttavansa naisen seksuaalista toivetta tai fantasiaa.

Oikeus katsoi, ettei mies ollut varmistunut naisen tahdosta ennen tekoon ryhtymistään, vaikka hänellä olisi ollut velvollisuus ja kyky tehdä niin.

Seksuaalirikoksen uusija

Mies on tuomittu seksuaalirikoksista aiemminkin, ja aiempi rikollisuus huomioitiin hänen tuomionsa koventamisperusteena. Mies on tuomittu aiemmin muun muassa raiskauksesta ja sen yrityksestä.

Hän oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen vuoden 2020 keväällä. Uusi rikos tapahtui vain muutamaa kuukautta myöhemmin viime kesänä.

Niin käräjäoikeuden kuin hovioikeudenkaan mukaan raiskaus ei kuitenkaan ollut tekomuodoltaan törkeä. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden määräämää kolmen vuoden vankeustuomiota, mutta sen sijaan alensi uhrille maksettavaa korvaussummaa.

Käräjäoikeudessa mies määrättiin maksamaan uhrille 10 000 euron korvaukset henkisestä kärsimyksestä, mutta hovioikeus alensi korvaussumman 5 000 euroon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja