Ikä voi muuttaa tutun lääkkeen vaikutusta – huomioi riskit

Iän karttuminen voi muuttaa yllättävästi tutun itsehoitolääkkeen vaikutuksia. Itsehoitolääkkeen valinnassa ja turvallisen lääkehoidon suunnittelussa kannattaakin turvautua apteekin asiantuntijan apuun.

Ikääntyminen muuttaa elimistön toimintaa. Esimerkiksi munuaisten toiminta alkaa heikentyä 30 ikävuodesta lähtien, ja 80-vuotiaana toimintakyvystä on jäljellä enää puolet. Proviisori Paula Timonen kertoo, että ikääntymismuutokset vaikuttavat siihen, miten elimistö voi ottaa vastaan ja käsitellä lääkkeitä.

– Lääkehoitoon vaikuttavat ikääntymismuutokset alkavat yksilöllisesti, osalla jo 65-vuotiaana. Aiemmin käytössä olleet annokset voivatkin yllättäen aiheuttaa haittoja tai säännölliseen lääkehoitoon on tullut sellaisia valmisteita, joiden kanssa kaikki itsehoitolääkkeet eivät sovi yhteen.

Esimerkkinä Timonen mainitsee eräät harmittomiksi mielletyt närästyslääkkeet, joita voi munuaisten toiminnan heikettyä kertyä elimistöön liikaa. Tällöin myös haittojen riski lisääntyy.

– Ikääntyminen voi myös lisätä alttiutta joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi allergian hoidossa käytettävien antihistamiinien, väsyttävälle vaikutukselle. Väsymys puolestaan lisää kaatumisriskiä ja muistiongelmia.

Tulehduskipulääkkeiden sijaan ikääntyneiden tulisi käyttää parasetamolia. Tulehduskipulääkkeet lisäävät muun muassa sydäninfarktin riskiä ja vähentävät verenpainelääkkeiden tehoa. Verenohennuslääke varfariinia käyttävien ei pitäisi suurentuneen verenvuotoriskin vuoksi käyttää tulehduskipulääkkeitä lainkaan.

Muita harkintaa vaativia itsehoitovaivoja ovat muun muassa yskä, sieni-ihottumat, ripuli ja ummetus.

Vältä turhia lääkkeitä

Turhaa itsehoitolääkkeiden käyttöä kannattaa välttää, sillä varttuneemmalla lääkekuorma voi muutenkin olla raskas. Vähäisien oireiden lääkitsemisessä on aina hyvä punnita hyötyjä ja mahdollisia haittoja. Ikääntyneelle voidaan suositella myös lääkkeettömiä hoitokeinoja.

Joskus ikääntyneen ongelmat liittyvät lääkkeen annosteluun. Apteekeissa on tarjolla erilaisia lääkkeenottoa helpottavia valmisteita ja apuvälineitä, kuten lääkkeen nielemistä helpottavaa geeliä, tabletin puolittajia, purkin kannen avaajia ja silmätippojen annostelijoita.

Lähde: Suomen Apteekkariliitto ry 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja