Mainos

Iijoen jääpatoa seurataan läpi yön – "Jos vesi nousee vielä pari metriä, alkaa taloja kastua"

Pudasjärvellä Iijoen vedenpinta ei ole enää noussut, mutta pelastuslaitos seuraa läpi yön tilannetta, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Jokeen syntynyt suuri jääpato on nostanut joen pintaa 2-3 metriä. Jos vesi nousee vielä saman verran, on läheinen asutus vaarassa. Pato on syntynyt Kurenkosken alueelle.

– Jos vesi nousee vielä pari metriä, alkaa taloja kastua, arvioi yksikönpäällikkö Timo Yrjänä myöhään illalla. Vesi on nyt Iijoessa samalla korkeudella kuin viime keväänä, jolloin kevättulva oli joessa suuri.

– Siitä on kymmeniä vuosia, kun joki on tukkeutunut tällä tavalla tuosta kohtaa.

Massiiviseen jääpatoon yritettiin tehdä väylää kaivinkoneella, mutta siinä ei onnistuttu. Vesi pääsee kuitenkin virtaamaan padon läpi, eikä padosta ole sen vuoksi tällä hetkellä vaaraa asutukselle.

Jää- ja hyydepadot ovat syntyneet jokiin ison vesimäärän ja kovan pakkasen vuoksi. Vesistöissä on nyt Yrjänän mukaan erittäin paljon vettä sateisen syksyn jälkeen, eivätkä joet ole päässeet kovan virtaaman vuoksi jäätymään.

Hyyde- ja jääpatoja on torjuttu myös muun muassa Kokkolassa, Lapualla ja Ähtärissä, kertoo Etelä-Pohjanmaan ely-keskus.

Loppuviikon aikana hyyde on nostanut jokien pintoja, ja vesi on uhannut rakennuksia ainakin Lestijoella, Ullavanjoella, Kruunupyynjoella, Ähtävänjoella, Lapuanjoella ja Niemisjoella. Esimerkiksi Niemisjoella Ähtärissä useita rakennuksia uhkaavia hyydepatoja on pyritty purkamaan räjäyttämällä.

Hyydetilanteen arvioidaan helpottuvan ensi viikon aikana, kun jokien jääkannet ovat muodostuneet ja jokien virtaamat pienentyneet.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.