Ihmisoikeusjuristin mukaan Lahden kaltaisia väkivaltatapauksia on ollut useita viime vuosina – ihmettelee poliisin salailua: "Kenen yksityisyyttä tässä suojellaan?"

Käyttikö poliisi tarpeetonta voimaa Lahdessa? Asianajaja ja dosentti Markku Fredman kommentoi kohuun noussutta voimankäyttövideota 3:16
Käyttikö poliisi tarpeetonta voimaa Lahdessa? Ihmisoikeusjuristi Markku Fredman arvioi tilannetta Kymmenen uutisissa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus julkisti perjantaina valvontakameratallenteen Lahden poliisiaseman putkassa tapahtuneesta väkivaltatilanteesta.

Yhtä poliisia ja kahta vartijaa syytetään kiinniotetun miehen törkeästä pahoinpitelystä.

Poliisi ja tapausta tutkinut syyttäjä olisivat halunneet salata tallenteet, mutta oikeuden päätöksellä ne toimitettiin medialle.

Ihmisoikeusjuristina toimiva asianajaja Markku Fredman kertoo Kymmenen uutisissa nähneensä useita vastaavia tapauksia viime vuosina.

– Kyllä meillä on tässä ongelma, näitä tuntuu tulevan toistuvasti esille. Ennen kaikkea tuntuu siltä, että on eri käsityksiä siitä, saako näin menetellä, hän kommentoi.

Poliisin sallittu voimankäyttö virkatehtävissä on määritelty tarkasti poliiisilaissa.

– Poliisi saa virkatehtävissään käyttää voimakeinoja, jos ne ovat puolustettavia. Silloin tulee ottaa huomioon tehtävä, jota ollaan suorittamassa ja mitä resursseja on, Fredman tarkentaa.

Ketä salailulla suojellaan? 

Poliisiväkivalta on ollut vahvasti esillä esimerkiksi Yhdysvalloissa esille nousseiden tilanteiden myötä.

Fredmanin mukaan on mahdollista, että tilanteet heijastuvat osittain myös Suomessa.

– Voi olla, että tältä alalta tulee näiden myötä ilmi tapauksia, jotka ehkä muuten olisivat jääneet pimentoon.

Fredman ihmetteleekin sitä, että video haluttiin salata esitutkinta-aineistossa.

– Mikä on se yksityisyydensuoja, jota tässä suojellaan? hän kysyy.

– Ymmärsin, että myöskään tämä henkilö, joka putkaan oli laitettu ja on vammoja saanut, myöskään hän ei saanut tätä videota, eli kenen yksityisyyttä on suojeltu?

Fredmanin mielestä tapauksen saama julkisuus on tärkeää.

– Julkisuuden tarkoitus on, että viranomaistoiminta on avointa ja sitä kautta myös mahdolliset virkarikokset saadaan selville, eikä niitä pimitetä. Ei tämä ainakaan lisää luottamusta, hän kommentoi.

Fredman ei ota suoraan kantaa siihen, tehtiinkö hänen mielestään juuri tässä tapauksessa virkarikosta, mutta huomauttaa, että resursseja näyttää olleen huomattavan paljon.

– Ainakin resursseja on ollut, siellä oli kaksi ylikonstaapeliakin, mikä on poikkeuksellista.

Tämän videon poliisi halusi salata: Poliisijoukon putkassa maihin laittama mies meni elottomaksi – katso poliisin väitetyt nyrkiniskut 1:49
Tämän videon poliisi halusi salata – katso poliisin väitetyt nyrkiniskut ja putkassa elottomaksi mennyt mies

Mitä videolla tapahtui?

Videolla joukko poliiseja kantaa kiinniotetun miehen putkaan Lahdessa viime helmikuussa.

Poliisin mukaan vastarinta oli erittäin voimakasta ja siksi miestä taltuttaa vielä putkassakin kaksi vartijaa ja kolme poliisia. Videolla yksi heistä näyttää lyövän kiinniotettua kolmesti kylkeen.

Miestä pidetään mahallaan kasvot patjaa vasten useita minuutteja, kunnes hänen huomataan olevan tajuton ja paikalle hälytetään apua. Mies saadaan elvytyksellä jälleen hengittämään.

Miestä tutkineen lääkärin lausunnon mukaan hengenvaarallinen johtui potilaan voimakkaasta painamisesta, joka aiheutti hänelle hapenpuutteen.

Lue myös:

    Uusimmat