Poliisia paennut ajoi lapsia kohti kesken välitunnin – nyt koulu saa pitkään odotetun puomin pihalleen: Rehtori ylistää vanhempia koululaisia pienimpien auttamisesta

Poliisia paennut auto ajoi koulun pihalla lapsia kohti Nokialla – näin rehtori kommentoi järkyttävää välikohtausta MTV Uutiset Livelle 2:42
Tonttijärven koulun rehtori Mari Liukonsuo ylistää kuolulaisten vanhempia pienempien auttamisesta – näin hän kommentoi välikohtausta MTV Uutiset Livelle.

Eilen muun muassa apteekkiryöstöstä ja autovarkaudesta epäillyn seurueen pakoauton silmitön kaahaminen koulun pihan läpi järkytti Tottijärven koululla Nokialla. Koululaiset olivat tapahtumahetkellä viettämässä välituntia. Tapaus pisti vauhtia koulun suojaamiseen.

Koulun rehtori Mari Liukonsuo kertoo, että ensi viikolla alkaa koulun pihan parempi suojaaminen autoilta.

– Minua rehtorina rauhoittaa se tieto, että meille ensi viikolla tulee kauan pyytämäni puomi koulun pihaan, hän kertoo.

Hän arvioi, että tapaus pisti vauhtia kaupungin toiminnalle puomin hankinnan suhteen.

– Tieto helpotti huomattavasti oppilaita, varsinkin näitä pienempiä, hän kertoo. 

Vastaavia toimenpiteitä selvitetään tiettävästi myös muille kaupungin kouluille.

Lapsia hakeutunut kriisiapuun

Liukonsuo kertoo, että koulussa ollaan järkyttyneitä tapahtuneesta. Koululaisille on perjantaina annettu ryhmittäin kriisiapua, ja halukkaille lapsille on varattu mahdollisuus yksittäiselle keskusteluavulle ensi viikolla. Pari koululaista on jo siihen ilmoittautunut. Muuten lapsia autetaan normaalilla arjella.

– Tänään on vietetty mahdollisimman tavallinen ja turvallinen koulupäivä, Liukonsuo kertoo.

– Yleistunnelma koululla on rauhallinen. Ymmärretään, että tämä on hyvin absurdi tilanne, eikä tällaista voi kukaan ennustaa tai ennakoida, hän kertoo.

Hän kertoo, että monia lapsia rauhoitti se, että teosta epäillyt saatiin nopeasti kiinni. Koulu on saanut lisäksi vanhemmilta kiittävää palautetta nopeasta tiedottamisesta.

Onneksi päiväkotilapset olivat päiväunilla

Tilanne oli huomattavan vaarallinen, sillä auto kaahasi pihan läpi kesken välitunnin. Vaaraa lisäsi se, että auto ajoi pihalla useita kierroksia, mikä tapahtumaa todistaneiden aikuisten silmään näytti jopa siltä, että auton kuljettaja ajaisi lapsia takaa.

– Onneksi ei kenellekään käynyt kuinkaan, Liukonsuo sanoo.

– Samassa pihapiirissä on päiväkoti, jotka käyttävät samaa pihaa. Onneksi he olivat päiväunilla.

Isommat oppilaat huolehtivat pienemmistä

Välituntivalvojat komensivat lapset välittömästi suojaan sisään kouluun. Liukonsuo kertookin, ettei pysty riittävästi kehumaan ja osoittamaan ylpeyttään koulun henkilökunnasta, joka toimi tilanteessa juuri sen vaatimalla tavalla.

– Lapset eivät onneksi lamaantuneet vaan tottelivat aikuista ja ohjeita.

– Esimerkillisesti toimivat myös meidän koulun isommat oppilaat, jotka huolehtivat näistä pienemmistä, hän kehuu.

Juttua korjattu 25.8. kello 7.38: Haastateltavan sitaattia täsmennetty.

Lue myös:

    Uusimmat